Solidarno za đake i bolnice

0

 

Vučić i Dodik u poseti poplavama pogođenoj školi
 

Država Srbija uplatiće oko milion evra pomoći za Šamac i Doboj, gradove u Srpskoj koji su, uz Bijeljinu, najviše pogođeni u majskim poplavama. Najavio je to u subotu premijer Aleksandar Vučić i to je najvažniji rezultat posete delegacije Vlade Srbije poplavljenim područjima u Srpskoj.
Polovina tog iznosa biće uložena u ponovnu izgradnju osnovne škole u šamačkom naselju Gornja Crkvina koja je potpuno uništena u poplavama. U znak zahvalnosti, ova škola nosiće ime "Srbija". Preostali milion evra biće uložen u Doboj, i to oko 300.000 za obnovu Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić", a 200.000 za popravke na dobojskoj bolnici.
– Srbija će biti u situaciji da još pomogne, mi ćemo pitati i predsednika Dodika i premijerku Cvijanović da nam ukažu gde to i na koji način mi to možemo da pomognemo. Mi jesmo u teškoj situaciji, ali mi se čini da narod ovde takođe teško živi, i naša je obaveza da pomognemo, ne samo da kukamo, pošto od kuknjave niko ništa dobro nije video. Možemo, hoćemo i čini mi se da smo na dobrom putu da našu ekonomiju za dve ili tri godine ozdravimo, i da ćemo onda moći još više da pomažemo, da još više sarađujemo u celom regionu – rekao je Vučić.
Milorad Dodik je podsetio da je i Srbija pretrpela ogromnu štetu od poplava, ali da ipak ima osećaj solidarnosti i odgovornosti prema Srpskoj.
– Naš interes je jaka Srbija, zemlja koja je ekonomski i politički najvažnija u regionu i mi cenimo njen doprinos Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ova solidarnost i pomoć koju smo dobili od Srbije u značajnom iznosu, od dva miliona KM, znači mnogo nama, ali nam znači isto tako gest koji je pokazan i dokaz da nismo zaboravljeni, da nismo ostavljeni jer je ogromna šteta u gradu Doboju, u Šamcu i celoj RS, značajnom delu BiH. Prema tome, ovo je jedan dobar pokazatelj naših odnosa koje želimo da gradimo u svakim uslovima, pa i u onim kada je teško – rekao Dodik.
Razgovaralo se i o budućoj saradnji. Premijer Vučić je ocenio je badava obnavljati školu ako ljudi nemaju mogućnost da rade i ako ne dođu investitori koji bi mogli da ljude zaposle.
– Kao što sam rekao da u Krupnju očekujemo da Krupanjka ponovo počne da radi posle mnogo godina, i da jedna turska firma dolazi, tako očekujem da će i neke druge firme doći u Obrenovac, da se pokrene privredna aktivnost, tako mislim da je to i za Doboj i Šamac najvažnije, za druge delove RS i BiH, tako da ono što možemo zajednički da uradimo, radićemo zajednički – rekao je Vučić.

 

Volimo svoj narod
Aleksandar Vučić je rekao da Srbija nikome ne želi da naudi niti naškodi, ali da joj niko ne može da zabrani "da voli svoj narod u Republici Srpskoj".
– Toga samo se držali i toga ćemo se držati i u budućnosti. Ne moram da govorim da imamo sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, ali ne mislim da su potrebni bilo koji zakoni da regulišu odnose RS i Srbije. Istovremeno, poštujemo sve naše komšije i sve naše prijatelje – rekao je Vučić.

 

 

Zajedno kod Merkelove
Vučić je rekao Dodiku, i izrazio je nadu da će uskoro to reći i Bakiru Izetbegoviću, predsedavajućem Predsedništva BiH, da se nada da bi, za veliki regionalni samit, koji krajem avgusta organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel, zemlje regiona mogle da se pojave zajedno i traže podršku i projekte, posebno za prugu Beograd-Sarajevo, a koja bi bila važna za RS, za BiH i za Srbiju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here