Solidej: Nova reč u turizmu

Tokom poslednjih 12 meseci 15 odsto od ukupnog broj turista je putovalo samo, pokazalo je internet istraživanje sajta ebookers.com. Ispitivanje je pokazalo da solo putovanja ili nova kovanica "soliday“ postaju sve popularnija jer prijatelji i porodica to sebi ne mogu da priušte u danima recesije.

Neka od top "soliday“ destinacija su Australija, Južna Amerika, Kina i Afrika. Međutim to što će vreme provesti sami, mnoge ne sprečava da se odvaže za avanture na dalekim destinacijama. Brojke pokazuju da su na to duplo spremniji muškarci od žena. A skoro polovina ispitanih, starosti između 18 i 25 godina, su makar jedanput sami otišli na putovanje u poslednjih 12 meseci.

Bez obzira na pol, solo putovanja najčešće traju kratko, od 5 do 7 dana.

Međutim ima i onih usamljenih bekpekera koji na "soliday“ kreću jer im je teško da svoje navike i temperament usklade sa drugom osobom. Pogotovu kada se u planu ima obilazak celog kontinenta ili neke države, što zahteva minimum dve nedelje putovanja.

"Već nekoliko godina putujemo moj ranac i ja, sami. Osim kada su u pitanju izleti od nekoliko dana kojima je cilj zabava, odlučujem se da idem solo. Iz ranijih iskustava sam uvideo da toliko vremena provesti sa nekim može biti neizdržljivo. Teško je da dve odrasle osobe usklade interesovanja, navike i potrebe“, ostavio je komentar na ovom portalu izvesni Simon iz Slovenije.

 

Ostali učesnici ispitivanja su komentarisali da putovati solo i nije neki problem, jer se u svakom mestu upoznaju ljudi iz celog sveta spremni za druženje i provod. 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime