Vesti

Da imamo dobru situaciju, ne bismo imali aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, smatra profesor na Ekonomskom fakultetu Dejan Šoškić.

On objašnjava da je “stenbaj aranžman” za slučaj potrebe i da je namenjen ranjivim ekonomijama.

– Mi smo ranjivi, jer imamo visok javni dug, deficit u tekućem delu platnog bilansa koji je počeo da raste. Što znači da nismo reformisali našu privredu. Osnovni ishod reformi je podizanje konkurentnosti privrede. Da smo dobro uredili privredu, aranžman nam ne bi bio potreban – rekao je Šoškić.

Šoškić podseća da je Srbija dominantno oslonjena na Evropsku uniju, da naša najveća trgovina ide sa EU.

– Mi smo vezani ne samo za to šta se dešava u okruženju, nego i za tri motora evropske privrede – Nemačku, Italiju i Francusku, kod nas je značajna i Austrija. Sve te zemlje su sa potencijalom da uđu u recesiju, to će se odraziti na našu zemlju. Doći će do dodatnog usporavanja privrednog rasta, vidimo da Srbija završava godinu sa 2,5 odsto rasta BDP i to je lošije od nama susednih zemalja. Hrvatska ima znatno veću predviđenu stopu rasta, Slovenija isto. Mi imamo stopu rasta među manjima u regionu, dolazi do vraćanja na nivo koji Srbija ne može da preskoči, a to je između 2,5 i 3 odsto – rekao je Šoškić.

Kako kaže, glavna stvar koja utiče performanse EU je rat u Ukrajini i uvođenje sankcija ekonomiji, koja je veća nego što analitičari govore.

– Ako tu imate probleme u snabdevanju, imate trend da vam inflacija raste, da u nedostatku repromaterijala i energije dođe do pada produktivnosti. I ruska i američka ekonomija su dosta slične, imaju dosta resursa, stanovnika, tehnoloških rešenja, to su velike privrede koje mogu da budu relativno samostalne. One su vrlo sposobne da prežive i bez ostatka sveta, u velikoj meri to je i Kina. Drugi, a posebno Evropa, oslonjeni su na uvoz, Evropa uvozi energiju, ako mora da je plaća više i nema je dovoljno onda će se odraziti na njenu proizvodnju po konkurentnim cenama – objasnio je Šoškić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here