EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Bivši kosovski ambasador Avni Spahiu rekao je da bi eventualni sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da se desi samo ako se poveća pritisak Evropske unije i Sjedinjenih Država, prenosi RTK2.

– Ne mislim da je povoljna atmosfera za normalan nastavak dijaloga, moramo da sačekamo. Mislim da će se dijalog na tehničkom nivou nastaviti, ali sastanak na visokom nivou zavisi i od pritiska koji će u tom pogledu izvršiti međunarodni faktori EU i SAD – izjavio je Spahiu.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti je rekao da se ne očekuje da će uskoro biti organizovan sastanak na visokom nivou.

– Ne postoji spremnost bilo koje strane da radi ozbiljno. Ovim sastancima uvek treba da prethodi signal za eventualni uspeh. Jer ako se šefovi država sastanu, onda se normalno očekuje da će imati dogovor ili da se krene napred, što u sadašnjim okolnostima izgleda teško – izjavio je Hoti.

Prošle nedelje, Kosovo i Srbija nisu uspeli u Briselu da postignu sporazum o registarskim tablicama na dan kada je istekao privremeni sporazum 30. septembra.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pozvao je glavne pregovarače Kosova i Srbije na novi sastanak, kako bi nastavili razgovor o različitim temama u ciju normalizacije odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here