U četvrtfinalu 34. evropskog šampionata u Budimpešti Srbija – Španija 6:6 (2:1, 1:4, 2:1, 1:0), petercima 3:4.

WP2020 – DAY11 – Serbia 9-10 Spain

#wp2020budapest #waterpolo ?♂️⚠️ 34th LEN European Water Polo Championship-Budapest 2020? DAY 11 – MEN – RESULTS?? Serbia 9 ? 10 Spain ??? Results ? https://bit.ly/3a3V1aH34th LEN European Water Polo Championship – Budapest 2020 Waterpolo Serbia Real Federación Española de Natación

Gepostet von LEN am Mittwoch, 22. Januar 2020

Prvi put za 82 godine moglo je da se desi da Evropa ima petostrukog uzastopnog prvaka u vaterpolu. U povoju šampionata Mađari su bili neprikosnoveni pre Drugog svetskog rata, držeći tron od 1926. do 1938.

Naši su u Budimpeštu došli s četiri titule uzastopce. Kruna im neće biti stavljena na glavu i peti put. Srpski tim, koji ovog leta ide u Tokio da brani olimpijski presto, prvi put ostaje bez medalje na evropskom šampionatu. Pre četvorostrukog trijumfa zlatom se okitio i na beogradskom Tašmajdanu 2006, srebro je uzeo u Malagi 2008, a bronzu u Zagrebu 2010.

Okrutna ironija sporta je da su nam Španci vratili milo za drago istom merom – na penale. U Barseloni pre dve godine, kad su pred domaćom publikom imali najveće pretenzije, veliku priliku da postanu evropski šampioni prvi put u istoriji, Srbija im to nije dala. Posle 7:7 u finalu naši su se radovali uspehom na peterce s 5:3.

Kako je bilo u Dunav areni? Levicom Dušana Mandića Srbija je povela s 2:0. Španci su do kraja prve četvrtine smanjili na 2:1. Sredinom druge deonice Sava Ranđelović nam je ponovo doneo dva gola prednosti (3:1).

A onda je krenuo strmoglavi pad u našoj igri koji je surovo kažnjen. Za tri minuta Španija je četiri puta zatresla mrežu Branislava Mitrovića, a njena je ostala mirna. Na poluvreme se otišlo s njenim vođstvom 5:3.

Treća četvrtina nam je pripala s 2:1. Golove su dali Jakšić i Ćuk. Primakli su se naši (5:6), ali se i dalje strepelo šta će biti u poslednjih osam minuta igre.

U trećem minutu poslednje četvrtine Mandić je trećim pogotkom izjednačio na 6:6. Nedugo zatim ostali smo posle Ranđelovića i bez Jakšića, koji je isto isključen bez prava zamene.

Na 67 sekundi pre kraja Duško Pijetlović je izronio da preseče dodavanje Španaca. Selektor Dejan Savić je uzeo tajm-aut da osmisli akciju. Veteran Pinedo je ipak zaustavio udarac Andrije Prlainovića.

Iako smo u sledećem španskom naletu imali igrača manje, odbranili smo se. Bilo je vremena za pun napad, ali je usred dosuđen Pijetlovićev prekršaj dok se na centru borio za loptu. Špancima je ostalo nekoliko sekundi da šutem sa svoje polovine pokušaju da iznenade Mitrovića. To se čudo nije desilo – 6:6.

Naši su na penale pucali prvi.

I

1:0 Filipović

1:1 Roča

II

1:1 Prlainović u prečku

1:1 Mitrović odbranio

III

1:1 Mandić – Pinedo brani

1:2 Bačes

IV

2:2 Aleksić

2:3 Gonfaus

V

3:3 Ćuk

Gojko Pijetlović umesto Mitrovića

3:4 Ortega

U razigravanju za plasman od 5. do 8. mesta u petak (16 časova) protivnik će biti poraženi iz meča koji sledi Hrvatska – Grčka. U nedelju je meč za peto mesto (16) ili za sedmo (14.30).

Srbija: B. Mitrović (G), Mandić 3, Dedović, Ranđelović 1, Ćuk 1, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović, S. Mitrović, G. Pijetlović (G). Selektor: Savić.

Španija: Lopez Pinedo (G), Eganja, Ortega 1, Karne 2, Domingez, Gonfaus, Bačes, Miranda 1, Kompte, Roča 2, Guelj, Sančez, Behar. Selektor: Martin.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here