EPA
Si Đinping

Kina i Nemačka treba da zajedno rade na negovanju dobrih odnosa između Pekinga i EU, bez ikakvog mešanja treće strane, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping nemačkom predsedniku u telefonskom razgovoru, prenela je kineska državna televizija CCTV.

Si je svom nemačkom kolegi Frank-Valteru Šrajnmajeru rekao da se Kina nada da Nemačka može da obezbedi transparentno i nediskriminatorsko radno okruženje za kineska preduzeća u Nemačkoj, koja je, kako je ocenio, najveće tržište u EU.

– Kina podržava stratešku autonomiju EU i nada se da će se evropska strana pridržavati pozicija Kine i Evrope kao strateških partnera, kao i da će poštovati princip da odnosi Kine i EU nisu ugroženi, da su nezavisni i da se u njih ne meša treća strana – rekao je Si.

Rojters prenosi da su ranije ovog meseca Peking i Berlin postigli sporazum o obezbeđivanju „nemačkih vakcina“ nemačkim državljanima u Kini, a portparol nemačke vlade je rekao da Berlin radi na unapređenju saradnje između nemačke kompanije Biontek i kineskog partnera na vakcini protiv virusa kovid19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here