EPA/Javier Lizón

Španski mediji preneli su danas da učestvovanjem premijera Španije Pedra Sančeza na Samitu Evropska unija-Balkan, zvanični Madrid povlači prve poteze po pitanju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Španski “Epe” podseća da je 2018. godine bivši premijer Španije Marijano Rahoj napustio Samit zbog učestvovanja Kosova.

“Španija od 2008. poštuje evropske granice postavljene u Završnom aktu u Helsinkiju 1975. godine, kako ne bi kompromitovala svoj stav o nemešanju u druge sukobe nezavisnosti. Iako je španska vlada provela godine izbegavajući uspostavljanje bilo kakvog odnosa sa kosovskom izvršnom vlašću, učešće Pedra Sančeza na samitu EU-Balkan, na kojem se pojavljuje kosovski ‘premijer’, sugeriše da se ide ka normalizaciji odnosa”, pišu mediji u Španiji.

Kako navode, zvanični Madrid zahteva dogovor Prištine i Beograda i to je stav koji zvanično iznosi i španska diplomatija.

“Španska diplomatija pravda odbijanje da prizna nezavisnost Kosova na osnovu međunarodnog prava i stabilnosti u regionu. Ona takođe izbegava da pravi paralele između situacije na Kosovu i Baskiji i Kataloniji, podsećajući da je njihova ustavna i pravna situacija drugačija”, navodi se u članku Epe.

3 COMMENTS

  1. Sila boga nemoli SAD intenzivno lobira u pravcu 34 države koje drže u tajnosti da priznaju nezavisnost Kosova to se očekuje

  2. Eto to je taj zapad koji Srbiji zeli clanstvo u EU.NATO bombardovao Srbe u RSK,RS Srbiji.Otimaju Kosovo.Bombardovanjem 1999 napravili su stetu preko 100 milijadi dolara.Sada ka bujagi daju neke donacije.Koliko Srbija gubi zbog on sporazuma o pridruzivanju.Srbija time duplo vise gubi.Srbija ne treba Evropi. niti Evropa treba Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here