Lična arhiva
Zaslužuje podršku: Vukan Andrejević

O Vukanu Andrejeviću iz Lekovca “Vesti” su već pisale. Njegova majka Tamara prvo dete je izgubila zbog galopirajućeg tumora na mozgu u četvrtoj godini života. Zato je trudnoća sa Vukanom praćena i proveravana i više nego bilo koja redovna trudnoća, a svi rezultati su pokazivali da je sve u redu i da nema razloga za brigu.

Njegovim rođenjem ponovo se javlja radost u kući Andrejevića. Naročito se radovala starija sestra Nikolina, koja je dobila brata koga je toliko želela i sve je išlo kako treba dok Vukan nije napunio godinu i po dana.

– Tada sam kao majka primetila zaostatak u razvoju koji se pretežno odnosi na govor. Na moju inicijativu počele su provere Vukanovog razvoja, pa on dobija dijagnozu razvojne disfazije i kreće na stalne tretmane sa logopedom, defektologom i psihologom – priča Vukanova mama Tamara.

Ona je objasnila tadašnju situaciju sa dečakom.

– Polako je napredovao, međutim, napredak je spor, pa smo zato samoinicijativno dodali tretmane neurofidbeka i aminokiselinama iz Rusije. To je sve trajalo četiri godine, ali pomak je bio mali. Lekari su ga stalno pratili, ali on je sve više kasnio u razvoju. Opet zbog brige radimo privatne preglede gde nas upućuju kod genetičara i neurologa koji na magnetu i EEG glave primećuju nedostatke – priča mama Tamara.

U međuvremenu, lepe i ohrabrujuće vesti došle su od porodice Andrejević! Kako nam je rekla Tamara, njegovo stanje se svakim danom poboljšava. Lekarski rezultati pokazuju da je Vukanova koncentracija bolja, a tretmani i vežbe dali su pozitivne rezultate.

Veliki značaj u opštoj pozitivnoj promeni predstavlja i ishrana. Ranije je Vukan jeo hranu koja nije bila odgovarajuća ni njegovom uzrastu, a posebno ne njegovoj bolesti, ali je u poslednje vreme voće sve zastupljenije u njegovom jelovniku. Povrće ne jede koliko bi bilo potrebno, mada će se postupnom promene ishrane i to promeniti.

Redovno ide na tretmane kod logopeda i defektologa, a u Niš na specijalne testove i digitalnu manipulaciju.

Terapija

U oktobru bi Vukan trebalo da otputuje u Tursku, na petu i šestu terapiju matičnim ćelijama.

S obzirom na poslednje lekarske nalaze i mišljenja doktora, ali pre svega na opšte stanje ovog šestogodišnjaka, ne sumnjamo da će se ovaj mališan potpuno oporaviti, a da će teška bolest i sve tegobe kroz koje su prošli i on i njegova porodica ostati iza njih kao period života koga će se nerado sećati.