Spasite poplavljen auto!

0

Šta treba a šta ne da radite ako je vaš automobil završio u vodi u gazu dubljem od polovine visine točkova?
 

Ne pokušavajte da startujete auto
Vrlo je primamljivo okrenuti ključ i videti da vaš automobil još uvek radi, ali ako ima vode u motoru, pokušaj paljenja mogao bi da ga nepopravljivo ošteti. Pre nego išta uradite, proverite ove stvari u nastavku, a ako ste u nedoumici, najsigurnije je da vaš automobil bude došlepan do automehaničara.


Odredite dubinu gaza
Blato i prljavština bi trebalo da ostave vodene linije na autu, kako unutra, tako i van njega. Ako je nivo vode ostao ispod dna vrata, vaš automobil će verovatno biti u redu.

 

Počnite sa sušenjem
Osušite automobil što je pre moguće. Što ga pre osušite, manja je verovatnoća nastanka totalne štete. Ako je voda ušla u auto, buđ će se brže razvijati. Počnite otvaranjem vrata i prozora i stavite više peškira na pod kako bi upili vlagu, ali u krajnjoj liniji trebalo bi da zamenite sve što se nakvasilo, uključujući tepihe, obloge vrata, presvlake i slično.

 

Šta uraditi sa poplavljenim autom?

Proverite ulje i vazduh
Ako vidite kapljice vode na indikatoru ili primetite da je nivo ulja neuobičajeno visok ili pak ako na filteru za vazduh ima vode, ni u kojem slučaju ne pokušavajte da pokrenete vozilo. Došlepajte automobil do automehaničara, koji će vodu osušiti i promeniti sve tečnosti u automobilu.


Proverite ostale tečnosti
Sistemi za gorivo u novijim modelima automobila su obično zatvoreni, međutim, kod nekih starijih automobilia možda postoji mogućnost da ispustite gorivo iz rezervoara. Kočnice, kvačilo, servo i rashladne rezervoare takođe treba proveriti zbog kontaminacije poplavnom vodom.


Proverite svu elektriku
Ako motor izgleda OK za početak, proverite svu elektroniku: svetla, migavce, klima-uređaj, stereo, „power“ kočnicu, podizače prozora i sedišta, čak i unutrašnja svetla automobila. Ako primetite bilo šta neobično – uključujući i način na koji se automobil kreće ili problem s menjačem, prebacite automobil do automehaničara i setite se da i ovu štetu može pokriti vaše osiguranje.

 

Proverite oko točkova i guma

Pre pokušaja pomeranja vozila, potražite krhotine koje se nakon poplave mogu naći oko točkova, kočnica i karoserije. Povucite ručnu kočnicu pre nego počnete da puzite oko točkova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here