Lična arhiva
ZAHVALNI DO NEBA: Anđelka Todosijević sa sinovima

U staru izreku da kada nevolja uđe na vrata, sreća izlazi kroz prozor, nažalost odavno se uverila i samohrana majka Anđelka Todosijević iz Lomnice kod Kruševca, koja mora da izađe na kraj sa teškim bremenom samostalnog podizanja troje mališana, od kojih je jedno ozbiljno bolesno.

Pogoršano zdravstveno stanje njenog sina Dimitrija (13), mentalno obolelog, kome je neophodna lekarska pomoć, često je i uzrok mnogih Anđelkinih neprospavanih noći i konstantne brige.

– Dimitrije mora što pre u Niš na preglede. Za put, boravak i svakodnevne troškove nemam novca i verujte da od muke i sekiracije ne znam šta ću – rekla nam je Anđelka, čija primanja jedva da su dovoljna za najosnovnije životne potrebe.

Zbog bolesti najstarijeg sina ne može da radi i to predstavlja jedan od najvećih problema zbog kojih ne mogu da se izbore za svoje bolje i lakše sutra.

Zato je proteklih dana na njen kućni prag stigao dar od 200 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga, kako bi Dimitrija odvela na preglede, platila psihoterapije i kupila adekvatne lekove.

– Činjenica je da sami ne možemo da se izborimo sa ovim troškovima, jer nam treba minimum 100 evra da bismo mogli da obavimo nekoliko terapija i odemo u Niš. Možda to za prosečnu porodicu nije mnogo, ali za nas je to velika suma. Zato smo do neba zahvalni tom dobrom čoveku. Želimo mu svako dobro i sreću. Mnogo nas je obradovao. Zahvaljujući njemu odmah ćemo se spremiti i otići u Niš kod stručnjaka, kako bi prepisali Dimitriju adekvatnu terapiju, ali i videli šta ćemo dalje. On nije dobro i sa njim svašta preživljavamo, kako ja, tako i mlađa braća David i Matej. Brine me i muči, što se njegovo stanje kako je sve stariji pogoršava i sve je više “epizoda” i problematičnog ponašanja, koje nas ozbiljno potresaju – rekla je Anđelka dodavši:

– Istina je i da nije bilo dobrih ljudi iz dijaspore, sada bismo bili u još većim problemima. Najstarijeg Dimitrija, ne bih mogla da odvedem na lečenje niti da mlađim sinovima priuštim sve što im je potrebno. Nikad neću moći dovoljno da im se zahvalim i na tome što sam uspela da saniram dotrajali krov na kući zbog čega smo svi bili ugroženi. Nadam se samo da će naše dobrotvore Bog nagraditi dobrim zdravljem i svakom srećom – poručila je Anđelka.

Lepa vest

Pored lepih vesti iz Nemačke, kako nam je Anđelka rekla, proteklih dana stigla je i od humanitarne organizacije Srbi za Srbe, koja će Todosijevićima pomoći da poboljšaju i životne uslove. Više o njihovom plemenitom činu i početku akcije, pisaćemo u jednom od narednih izdanja našeg lista.