SPC pisala Vatikanu zbog Stepinca

0

Kardinal Stepinac nedostojan oreola koji mu Vatikan sprema
 

Patrijarh Irinej izjavio je nedavno u intervjuu za "Politiku" da su najave da će Stepinac biti kanonizovan do kraja ove godine bile veliko iznenađenje za srpske arhijereje, jer "da bi neko bio svetac on mora biti svetla i sveta ličnost koju kao takvu prihvataju i ostali hrišćani".

 

Stav SPC prema kardinalu Stepincu preneo je ranije Vatikanu i vaseljenski patrijarh Vartolomej, a sagovornik "Politike", koji je želeo da ostane anoniman, očekuje da će to učiniti i Moskovska patrijaršija.

 

"Teško je reći šta će se dalje dešavati. Možda će kanonizacija biti odložena, jer je teško da Vatikan odustane, pošto je Stepinac već proglašen blaženim. Krugovi koji podržavaju kanonizaciju Stepinca verovatno smatraju da je sada trenutak da to obave, zbog opšteg zahlađenja odnosa Istoka i Zapada", smatra sagovornik "Politike", koji je dobar poznavalac prilika u Vatikanu.

 

Mamberti će papi Franji doneti i pismo predsednika Srbije Tomislav Nikolić posvećeno kanonizaciji zagrebačkog kardinala. Nikolić je u saopštenju posle razgovora sa Mambertijem izrazio želju da se "zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvredio, pogotovo u vezi sa odnosom prema istoriji, Drugim svetskim ratom i ulozi Alojzija Stepinca u njemu".

 

Od ranije se nagađa da bi Vatikan Stepinca mogao da proglasi svetim do kraja ove godine. Stepinac je, odmah po ulasku Nemaca u Zagreb, 10. aprila 1941. podržao osnivanje Nezavisne Države Hrvatske, pružao podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima. U njegovom sedištu u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here