Youtube/A1TV Montenegro
Gojko Perović

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović negirao je bilo kakvu umešanost Srpske pravoslavne crkve u izborni proces u Nikšiću, partijske programe i pozive upućene građanima.

Perović je kazao da je van svake pameti i bez ikakvog dodira sa istinom poistovećenje crkve sa bilo kakvim partijama i političkim listama na završenim ili nekim narednim lokalnim ili parlamenrnim izborima u Crnoj Gori.

Kako je rekao, kontekst prošlogodišnjih parlamentarnih izbora je svima jasan i neponovljiv, a vidljiv je u više puta ponovljenom pozivu crkve upućene građanima da ne glasaju one koji političkim delovanjem stoje iza bivšeg spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

– Ni tada SPC nije stala na stranu neke od lista, odnosno svaka od tri liste koje su osvojile većinu na tim izborima podržale su borbu crkve protiv ovog lošeg zakona – naveo je Perović.

On je kazao da su pitanje stila, forme i dinamike nečijeg delovanja, kao i promocija sopstvene ljubavi prema crkvi i tradiciji, opredeljivali građane da glasaju ili ne glasaju za nekog.

Perović je istakao da crkva nije formirala političke partije, pisala program, niti ona, u sekularnom društvu, ima takvu moć.

Kako je naveo, u određenom istorijskom i društvenom momentu potreba crkve i vernika je imala neverovatan stepen podudarnosti sa potrebom i izbornom programom nekih političkih lista i koalicija.

– Iako je atmosfera nezaboravnih litija još uvek prisutna u narodu, i verujem da će ona biti prisutna i dalje, eparhija SPC i njeno sveštenstvo nije imalo nikakve veze sa proteklim lokalnim izborima u Nikšiću, sa izbornim programima, ni sa političkim pozivima upućenim građanima – saopštio je Perović.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za to je promenjeni Zakon o slobodi veroispovesti u parlamentu, a drugi, mnogo važniji, životna potreba crkve da se ne poistovećuje sa partijom ili koalicijom.

– Sve i kada bi postojala neka idealna partija koja okuplja baš sve građane i tada bi crkva imala potrebu da kaže da je njen program i njena platforma šira i veća od bilo kakve zemaljske politike – istakao je Perović.

On je kazao da je tačno da su i na izborima u Nikšiću među predvodnicima nove većine, koja je nadglasala prethodnu vlast, dominantno verujući ljudi, koji ne skrivaju svoju crkvenost.

Tačno je, dodao je, da je episkop Joanikije tokom predizborne kampanje u Sabornom hramu u Nikšiću dočekao predsednike vlade i Skupštine, da je patrijarh srpski Porfirije nekoliko dana pred izbore dočekao lidere Demokratskog fronta, ali da su to ili domaćinski odazivi crkvenih pastira na inicijative koje su imali njihovi gosti, a ne obrnuto.

Perović je kazao i da mediji imaju pravo na izražavanje sopstvene percepcije.

– Ali sve što aludira na postojanje političkih dioba unutar jedinstvene crkve, pa se još kao takvo plasira pre i nakon izbora, ne može se oceniti kao racionalno i objektivno – rekao je Perović i pozvao ih da ubuduće na taj način ne tretiraju odnos crkve prema političkoj sceni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here