Spektakl na Majni

0

 

Stvaranje otadžbine u tuđini

 

Prota Stojan je na kraju pozvao sve roditelje da upišu decu u "Malu školu ćirilice", u dečji hor ili na kurs ikonopisanja.
– Priključite nam se. Mi ovde stvaramo otadžbinu – rekao je prota Stojan.

Na kraju svečanosti su kumovi slave podelili dečici prigodne poklon-paketiće i pozvali sve da zauzmu mesto za trpezom ljubavi.

Tog dana je u Frankfurtu neko sedao u svoj automobil samo u slučaju neke velike nevolje, jer je led okovao ovaj grad.

A ko je došao, nije se pokajao. Bio je to pravi spektakl u kojem su učestvovali: crkveni hor "Sv. Vasilije Ostroški", dečji hor "Malo pevačko društvo Sveti Luka", etno pevačka grupa "Dunav" iz Riselshajma (svi pod dirigentskom palicom Stojne Babić), potom muzička

etno-grupa "Koreni", klavir su svirale sestre Lidija i Silvija Vujadinović, a recital i narodne pesme posvećene Svetom Savi govorili su učenici "Male škole ćirilice" i članovi Srpske književne radionice.

Stranci i pravoslavlje

Program Svetosavske akademije pratilo je i 15 studenata raznih nacionalnosti pristiglih sa Univerziteta u Gisenu.

 

Dovela ih je Andrea Abramović sa tamošnje katedre za slavistiku. Trenutno obrađuju temu "Studentski pokret u Jugoslaviji i Srbiji".

 

Želeli su da prisustvuju bogosluženju i došli su svi, kaže nam njihova nastavnica Klaudija Ličnofski (koja je diplomirala srpski i odlično ga govori). Mnogi od njih, kaže nam Klaudija, nikad nisu čuli za pravoslavlje.

Najpre je hor "Sv. Vasilije Ostroški" zajedno sa publikom otpevao himnu svetom Savi, a akademiju je prigodnom besedom otvorio starešina frankfurtskog hrama protojerej Stojan Barjaktarević.

– Ne hrani se svetosavlje srpstvom, nego se srpstvo hrani i snaži svetosavljem. Ne kroz srbovanje, nego kroz svetosavlje postajemo i ostajemo narod nebeski i naslednici Kosovskog zaveta, sažeto je objasnio prota Stojan.

A onda je počeo program Svetosavske akademije. Bio je to pravi vatromet različitih sadržaja u interpretaciji izvrsnih horova, etno-grupa, a stihove poznatih pesnika posvećene Svetom Savi i ono što je o njemu narod ispevao, govorili su:

 

Nenad, Marko, Anđelija, Marija, Ana, Anastasija, Hrisula, Nena, Jovana, Sara, Dimitra, Đorđe, Julijana, Jelena, Miloš, Dejana, Nataša, Aleksandra N. i Aleksandra B, kao i najmlađi učesnik programa, trogodišnji poletarac Luka Lazikić, koji je prema svom uzrastu odrecitovao pesmicu "Điha, điha, četir noge, sve četiri krute…".

Publike na ovo nije štedela dlanove. Uživali su u dvočasovnom programu
nagrađujući izvođače zasluženim i dugim aplauzima. Posebno raduje da se na proslavama, iz godine u godinu, okuplja sve više mladih pa i onih najmlađih.
Nakon programa, obavljen je slavski obred lomljenja slavskog kolača, a služili su frankfurtski parosi Stojan Barjaktarević, Marko Jovanović i Simon Turkić.

Kume

Ovogodišnji slavski domaćini su bili popadije Mladenka Jovanović, Slavica Barjaktarević i Tamara Turkić, počasna protinica iz Čačka Vasilija Milinković, a tu su i Anđelka Milosavljević, Branislava Pešić, Zvezdana Frelih, Vera Erić i Ivanka Vasiljević. Kumstva za dogodine su se prihvatile porodice Kondić, Hartman i Parović.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here