pixabay.com

Naučnici sa Univerziteta u Njukaslu u australijskoj državi Novi Južni Vels, predložili su osnivanje laboratorija koje bi prikupljale spermu koala. Prikupljeni materijal bi se koristio za produženje vrste u budućnosti, kao i za poboljšanje genetske raznovrsnosti.

Tokom šumskih požara koji su prethodnih godina pustošili Australiju, populacija koala se drastično smanjila i veoma je ugrožena. Po predviđanjima naučnika, vrsta bi mogla da nestane sa prostora istočne obale Australije do 2050. godine.

Biobanka sperme koala mogla bi u budućnosti da zaštiti vrstu od izumiranja i učini programe gajenja jeftinijim i uspešnijim, prema novom istraživanju Univerziteta u Njukaslu.

– Nemamo polisu osiguranja od prirodnih katastrofa poput požara iz 2019. i 2020. godine koji prete da zbrišu veliki broj životinja istovremeno. Ako populacija koala nestane u prirodnim katastrofama, nemamo način da sačuvamo njihovu genetiku – rekao je naučnik za zaštitu prirode Rajan Vit, profesor sa Univerziteta Njukasl u svom radu koji je objavljen u časopisu Animals.

Dr Vit je istakao da je njihovo modelovanje pokazalo da tehnike kao što je veštačka oplodnja u programima gajenja koala mogu smanjiti troškove za 5 do 12 puta.

Naučnici su uspešno koristili svežu i ohlađenu spermu za uzgajanje koala, ali ostaje nepoznanica u znanju kada su u pitanju razvojne tehnike i tehnologije za korišćenje smrznute sperme.

Predsednik bolnice „Port Stephens Koala”, Ron Land rekao je da je bolnica, u saradnji sa Univerzitetom u Njukaslu i „Taronga Conservation Society”, iznela detaljan predlog za biobankarstvo državnoj vladi pre dva meseca, ali nije dobila odgovor.

– Možemo odmah da započnemo projekat, ako dobijemo sredstva za to, ali smo začuđeni što vlada ne odgovara na predloge, a želi da poveća populaciju koala do 2050. godine – rekao je Ron Land.

– Korišćenjem smrznute sperme možemo da održimo genetske varijacije populacije divljih koala, bez potrebe promene njihovog staništa – istakao je Lečlan Hovel, sa Univerziteta Njukasl.

Dodaje da je spremno 16 bolnica i zooloških vrtova za divlje životinje širom Australije u kojima bi mogla da se prikuplja sperma koala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here