commons.wikimedia

Bečki odbor Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), nakon ubedljive pobede na bečkim izborima 11. oktobra, a posle razgovora sa svim partijama, odlučio je da nastavi koalicione pregovore, ne sa dosadašnjim koalicionim partnerom, već daleko manjom strankom – NEOS-om.

Lider SPO u Beču i gradonačelnik Mihael Ludvig preneo je novinarima nakon sastanka najviših partijskih tela da je odluka pala na „hrabar, novi put“, odnosno za „otvaranje vrata koaliciji napretka“.

Ludvig je kazao da je odluka da se stupi u koalicione pregovore sa NEOS-om doneta jednoglasno na Predsedništvu, a u Glavnom odboru velikom većinom.

Pregovori sa partijom prepoznatljivom po pink boji, kako je najavio, počeće već danas.

Nakon bečkih izbora SPO, koja je pobednik glasanja, imala je, na osnovu rezultata mogucnost da bira između četiri potencijalna partnera, pri čemu su socijaldemokrate od početka isključili saradnju sa Slobodarskom partijom (FPO).

Nakon razgovora za ispitivanje mogućnosti odmah je iz igre ispala koalicija sa Narodnom partijom (OVP), drugoplasiranom na izborima, koja je i sama ukazala da postoje prevelike razlike.

Do danas je bilo realno da SPO nastavi koaliciju sa Zelenima, ili da se odluči za novog partnera NEOS.

Šest godina od osnivanja NEOS se nalazi pred drugim koalicionim razgovorima.

U Salcburgu NEOS vlada od 2018. zajedno sa OVP i Zelenima.

NEOS će zameniti Zelene, koji su od 2010.u vlasti sa SPO u Beču.

Inače, NEOS je manji partner nego što bi bili Zeleni, pošto su „ružičasti“ osvojili 7,5 odsto glasova i osam mandata, dok su Zeleni ostvarili 14,8 odsto i 16 mandata na prošlim izborima.

Na drugoj strani SPO je pobedila na izborima sa 41,6 odsto, i drži 46 mandata.

Za formiranje vlasti potrebno je 51 od ukupno 100 mandata, što u potpunosti ispunjava „crveno-pink“ koalicija.

Ludvig je istakao da se radi o koaliciji budućnosti, jer vlada sa NEOS-om treba da podstakne akcente u cilju savladavanja aktuelnih izazova.

Iz NEOS-a su poručili da sada postoji mogućnsot za formiranje prave reformske koalicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here