pixabay.com

Letonske vlasti planiraju da deportuju više od hiljadu Rusa, prenosi Sputnjik Letonija, pozivajući se na Kancelariju za državljanstvo i migracije te zemlje.

“Najmanje 1.213 ruskih državljana biće proterano iz Letonije. Oni nisu predali dokumenta za dobijanje boravišne dozvole u ​​Letoniji do roka utvrđenog izmenama i dopunama zakona o imigraciji – 30. novembra, a nema informacija da su ti ljudi već napustili zemlju”, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Odeljenje je pojasnilo da će konačan broj onih koji podležu deportaciji iz zemlje i dalje biti ažuriran. Rok 30. novembar određen je ranije izmenama i dopunama imigracionog zakona.

Od 3. januara 2024. godine, stalne boravišne dozvole u ​​Letoniji više neće važiti za Ruse koji podležu promenama u imigracionom zakonu, kao i za one koji nisu zatražili status dugoročnog boravka u EU pre 31. decembra prethodne godine.

Letonska vlada je u avgustu 2022. godine produžila privremene boravišne dozvole Rusima samo u izuzetnim slučajevima i donela odluku da im izda dozvolu za stalni boravak samo ako do septembra 2023. polože ispit iz državnog jezika na nivou koji nije niži od A2.

Ova odredba ne odnosi se na lica do 15 i preko 75 godina starosti. Prema izmenama imigracionog zakona Letonije, Rusi su imali mogućnost da ponovo polažu ispit iz jezika do 30. novembra, u kom slučaju im je važenje boravišne dozvole produženo do kraja 2023. godine.

8 COMMENTS

    • Nit si Srbin, patriota jos manje a dal si covek je pod ogromnim znakom pitanja. U cije ime i za ciji racun isterujes te nesretne ljude iz Srbije? Kompleks velicine te malo trese?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here