EPA/Oleg Petrasyuk

Kako pišu britanski mediji, spreman je plan za rušenje Vladimira Putina sa vlasti.

Express.co.uk prenosi da navodni plan ima četiri čina, pri čemu su treći i četvrti ključni.

Portal, naime prenosi izjavu dr Jurija Felštinskog koji kaže da je smrt šefa “Vagnera” Jevgenija Prigožina zapravo početak i da je sada u toku poslednja faza plana.

– 23. i 24. jun, dani pobune, predstavljali su prvi čin – rekao je Felštinski, čiji rad obuhvata decenije ruske istorije.

– Obaranje Prigožinovog aviona, što je vrlo važno jer je on postao javna osoba, zajedno sa Dmitrijem Utkinom, bio je drugi čin – dodao je, navodeći da je uveren da ćemo uskoro videti i treći i četvrti čin.

“FSB kontroliše Rusiju”

Felštinski smatra da Putin neće opstati kao predsednik još dugo – možda čak ni do decembra. Iako nije siguran kako bi tačno mogli da izgledaju treći i četvrti čin, podseća na smrt Borisa Jeljcina kojeg je Putin nasledio, a osvrnuo se i na ulogu ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koja bi mogla da odigra važnu ulogu u poslednja dva čina.

– Čekamo rasplet u decembru 2023 – čak i ako Putin ne podnese ostavku, biće zanimljivo videti hoće li pokušati da se kandiduje za predsednika 2024. godine – rekao je Felštinski.

Dodaje da se Putinov imidž promenio. “Sve do 24. juna svi su verovali da je vrlo moćan i da sve kontroliše, da je vrlo jak i da je diktator. Posle toga je svima postalo jasno da to nije baš tako. Sada je vidljivo da postoje neke moćne sile koje Putin više ne kontroliše.”

Također, Felštinski veruje da FSB sada u potpunosti kontroliše Rusiju i da će odrediti ono što dolazi. I sam Putin je nekada bio šef FSB i okružio se ili bivšim agentima ili bivšim kolegama iz KGB, prethodnika FSB.

– FSB kontroliše i vlada Rusijom. Ceo proces ruskih predsedničkih izbora prema zakonu kontroliše FSB. Rusija je još 2021. donela zakon koji dopušta glasanje na daljinu. To bi moglo biti dobro u većini zemalja, ali ne i za Rusiju: dovešće do situacije u kojoj će FSB imati mogućnost da doda glasove ljudi koji nisu došli na glasanje kako bi odabrali svog omiljenog kandidata – kazao je i dodao da će “Federalna služba bezbednosti biti ta koja bira sledećeg predsednika Rusije”.

1 COMMENT

  1. Isto kao što ” neko” kontroliše Ameriku i sva dešavanja u njoj,a naročito izbore.
    Pa onda “neko” demokratski dodaje i oduzima glasove kako mu odgovara u demokratskoj Americi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here