EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
NEZADOVOLJNA JAVNOST: Mnogi su protiv cepljenja mališana

Ministar Jens Špan uspeo je da progura zahtev o uvođenju i treće doze vakcine za osobe koje imaju smanjeni ili brzo nestajući imunitet posle prethodne dve doze protiv COVID-19.

Ovo “osvežavanje” imuniteta (otpornosti) kod rizičnih grupa bilo je lakše dogovoriti jer je već na prvi pogled razumljivo zalaganje za taj poduhvat i njegove domete kod ugroženih osoba. Ovim su obuhvaćeni i žitelji domova za negu nemoćnih osoba i slične ustanove. Ka njima će krenuti mobilne ekipe za vakcinisanje, a oni pokretniji koji i dalje žive u svojim kućama i stanovima biće prepušteni svojim lekarima kod kojih se inače leče. U svim tim slučajevima važiće isti stav struke – da se treća doza daje po isteku šest meseci od kompletnog vakcinisanja.

Onima koji su primili vakcine astrazeneka ili džonson i džonson, sada se nameće cepivo biontek/fajzer.

Teže je pala odluka o vakcinisanju dece starije od 12 godina. Mada je na ministarskoj konferenciji u ponedeljak uveče ta odluka doneta jednoglasno, u javnosti se ne smiruju protesti i žestoka odbacivanja ovakvog zahvata na mališanima. Za te mlade važiće generalna ponuda da se vakcinišu, uz napomenu da će tome morati da prethodi odgovarajući pregled kod lekara, ali i saglasnost roditelja ili staratelja.

– Ovo bi omogućilo bezbedan početak školske godine – navodi se u zaključku sa pomenutog sastanka nadležnih ministara.

EMA dala odobrenje

Evropska komisija za lekove (EMA) je u maju odobrila primenu vakcine biontek/fajzer i za decu i mlade iznad 12 godina. Za nekoliko dana takva dozvola važiće i za vakcinu Moderne.

Nedovoljno podataka

U javnosti vlada snažan otpor cepljenju maloletnika, pogotovo što neke pokrajine već najavljuju da će vakcinisati đake po školama. Stalna komisija za vakcinisanje (Stiko) je sa svoje strane preporučila vakcinisanje samo dece koja boluju od nekoliko hroničnih bolesti, poput dijabetesa. Šef te komisije Tomas Mertens objasnio je uzdržanost članova svog tima činjenicom da ima premalo podataka o mogućim posledicama po zdravlje dece između 12 i 17 godina, a dok ih ne bude ova komisija neće davati generalnu preporuku.