Jedan od najsramnijih događaja u istoriji tenisa, a možda i u sportu ikada, dogodio se na današnji dan pre 27 godina kada je na teniskom turniru u Hamburgu fanatični navijač Štefi Graf, Ginter Parhe, nožem povredio jugoslovensku teniserku Moniku Seleš.

Monika je tada nastupala pod zastavom Jugoslacije i bila je vodeća na WTA listi. Tokom meča protiv Bugarke Magdalene Malejeve, psihopata, koji je prethodno pratio danima, izleteo je iz publike i zaboo joj je nožu leđa.

Zbog psihičkih problema, „Mala Mo“ je propustila dve godine takmičenja, a ostaće upamćeno i da koleginice, osim Gabrijele Sabatini, nisu podržale zahtev da joj se zamrzne renking.

Bile su to turbulentne godine i za Jugoslaviju, u kojoj je Monika važila za omiljenu sportistkinju. Sav ponos nacije i vleiku karijeru, upropastio je potez nepromišljenog navijača.

Takođe, Ginter Parhe je odlukom suda proglašen neuračunljivim i nije kažnjen zatvorom, već je dve godine proveo na lečenju u psihijatrijskoj, dok je Monika Seleš odlučila da nikada više u karijeri ne zaigra u Nemačkoj.

Zbog ovog incidenta su pojačane mere sigurnosti na teniskim turnirimaa, a u trenutku incidenta teniserka iz Novog Sada bila je najbolja igračica sveta i imala je 19 godina.

Uz to, bila je i vlasnica osam Grend slem trofeja. Prilikom povratka više ništa nije bilo isto, a Monika, koja je potom uzela državljanstvo SAD, osvojila je još jednu Grend slem titulu (Australijan Open) i zaustavila se na brojci od ukupno 53 trofeja. Nema sumnje da bi sve ovo bilo drugačije da je manijak iz Nemačke zaustavljen tog 30. aprila 1993. godine.

Ovu jezivu scenu moćžete pogledati na 1.04.14 snimka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here