Srba nigde na vidiku!

0

Grad Cirih već šest godina ima Savetodavno veće stranaca (Ausländerbeirat der Stadt Zürich
), a konkurs za izbor novih članova, čiji mandat će trajati od januara 2015. do januara 2018. godine, upravo je raspisan.

Savetodavno veće stranaca grada Ciriha
 

Imajući u vidu značaj koji vlasti u gradu Cirihu pridaju ovom telu i Srbi bi trebalo da imaju svog predstavnika jer bi time dobili mnogo na značaju ne samo kod nadležnih u gradu Cirihu, već i mnogo šire. Međutim, to izgleda ni ovoga puta neće biti realizovano. Srpski kulturni savet (SKS), krovna organizacija Srba u Švajcarskoj, trebalo je na vreme da raspiše interni konkurs za izbor kandidata, koji žive u gradu Cirihu, ali to se nije desilo. Slična situacija kada su Srbi u pitanju i njihovi predstavnici je i po drugim kantonima i gradovima, gde postoje ovakva tela.
Veće stranaca je, inače, savetodavno telo sa 25 članova, sastaje se šest puta godišnje i bavi se pitanjima od značaja za integraciju stranaca. Kandidati za ovo telo moraju da ispunjavaju sledeće uslove da bi mogli biti izabrani: da žive u gradu Cirihu, dobro znaju nemački jezik, nemaju švajcarski pasoš, da iza njihove kandidature stoji neko udruženje i da su aktivno uključeni u rad migrantskih organizacija.
Članovi ovog tela nemaju pravo na neku finansijsku nadoknadu, jer je rad isključivo volonterski, pa možda i tu treba tražiti razlog apstinencije naših zemljaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here