Druga cev naljutila Zelene

0

 

Česta slika: Kilometarske kolone pred tunelom Gothard
 

Posle tročasovne emotivne debate, Nacionalni savet je sa 109 glasova za prema 74 protiv odlučio da se gradi druga cev Gothard tunela kroz Alpe ka Italiji. Prema procenama, to bi trebalo da košta 2,8 milijardi franaka. Protivnici dogradnje tunela su, kažu, spremni.
– Tražićemo referendum o ovom pitanju. Strele su napete, samo se čeka da budu odapete – rekla je Regula Ruz , kopredsednica Zelenih u Švajcarskoj.
Ona računa na to da će u roku od dve nedelje početi skupljanje potpisa jer je, kako navodi, "posle ovakve odluke u Parlamentu važno da narod ima poslednju reč".
– Potrebno da sakupimo 100.000 potpisa – naglasila je Regula.
Predsednik Inicijative Alpi, Jon Pult, potpuno je uveren da će pobediti.
– Liste za potpis su spremne, mi samo čekamo kada će odluka Parlamenta biti objavljena u Saveznom glasniku. Od tog trenutka krećemo u skupljanje potpisa za referendum – rekao je Jon Pult.
Više od 40 organizacija se već pridružilo pomoći za prikupljanje potpisa, što naravno nije konačni cilj Inicijative.
– Mi želimo da pobedimo na referendumu. I ubeđen sam da ćemo uspeti. Odluka Nacionalnog saveta nije ništa drugo nego napad na prirodne resurse Alpa, kamufliran pravnim sredstvima. Parlament je pokušavao da sabotira referendume iz 1994. i 2004. o zaštiti Alpa. Ali, to nas ne brine, jer smo uvereni da ćemo ovoga puta pobediti – dodao je Pult.

 

Gothard zatvoren 900 dana?
Druga cev biće potrebna da bi se obezbedila veza sa Tesinom tokom sanacije već postojećeg tunela. Da li će plan saniranja biti odložen zbog referenduma, još nije jasno. U najboljem slučaju druga cev tunela trebalo bi da bude puštena u rad 2027. godine. Bude li na referendumu izglasano da se ne gradi druga cev Gothard tunela, on bi mogao da bude zatvoren do 900 dana za saobraćaj zbog neophodnih sanacionih radova.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here