Srbe teraju iz svetinja

0
commoswikipedia.org/Arild Vågen
Saborni hram Hrista Spasa

U uniformama koje su zaustavile sveštenike i liturgiju u hramu Hrista Spasa krije se nagomilano zlo, poručuje Živojin Rakočević.

Pripadnici Kosovske policije zabranili su vernicima i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe liturgiju povodom Spasovdana, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Navode da vernicima i sveštenstvu koji su se okupili ispred svetinje, pripadnici policije u većem broju nisu dozvolili ni da priđu hramu Hrista Spasa, niti da u njega uđu. Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC su potom pozvali vernike da se upute ka crkvi Svetog Nikole, pa je liturgija tamo služena.

Sistem u Prištini se, prema rečima Živojina Rakočevića, direktora Doma kulture Gračanica, obračunava sa hramom Hrista Spasa od 1999.

Reč je, kako objašnjava Rakočević za “Vesti”, o najčešće napadanoj crkvi na Kosovu i u Evropi u proteklih više od 20 godina.

– Hram je izložen tolikom broju napada i mržnji da su oni postali deo sistema. U tim uniformama koje su zaustavile sveštenike i liturgiju, krije se zlo, nagomilano u nedemokratskom sistemu koji druge ne može da prihvati i odlučio je da ih dokrajči. Odlučili su da unište zlatni krst iznad Prištine i da se obračunaju sa pravoslavnim hrišćanima koje su proterali, a sada i taj krst proteruju – naveo je Rakočević i dodao da na nesreću oni ne shvataju da tako i sebi uništavaju budućnost i priliku da pored njih živi, makar simbolično, neko ko poštuje druge i drugačije.

Povodom nemilog događaja direktor Kancelarije Petar Petković je pozvao Evropsku uniju da ne žmuri na religijsko nasilje Aljbina Kurtija. Petković pita da li su vrednosti za prijem u Savet Evrope zabrana liturgije u crkvi Hrista Spasa u Prištini, dok se istovremeno dozvoljava rekonstrukcija kuće saradnika nacista Džafera Deve.

– Niko ne treba da se pravi da ne vidi religijsko nasilje Aljbina Kurtija – ispisao je on na Tviteru, u obraćanju misijama EU i Oebs u Prištini.

U Kancelariji za KiM ističu da je krajnje vreme da međunarodna zajednica vidi s kakvim se progonom suočavaju Srbi na KiM i da preduzme odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste kaže da je reč o kršenju osnovnih ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu i direktnom udaru na sve Srbe koji žive na ovim prostorima. On je istakao da je duboko verovao da su ovakve stvari na Kosovu prošlost i da narodi koji žive ovde treba da rade na izgradnji međusobnog pomirenja i poverenja uz poštovanje svih vera.

Ovo, kaže, ne samo da je loša poruka nego i crveni alarm za međunarodnu zajednicu da se stvari moraju nazvati pravim imenom.

– To je da nema jednakosti među narodima i da Srbi u svojim svetinjama ne mogu slobodno da propovedaju svoju veru kao i to da ne postoji verska ravnopravnost – rekao je Rakić, a saopštila Srpska lista.

Politička palica

U Kancelariji za KiM ukazuju da se Srbima na KiM brani da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave.

– To je realnost s kojom žive Srbi na KiM i pokazuje odnos Prištine prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu – poručuju iz Kancelarije za KiM.

Nastavak borbe

Goran Rakić je istakao da će Srpska lista nastaviti da se bori za prava Srba sa Kosova.

– Ovo je pokazatelj da, pored toga što se borimo na svim ostalim poljima da stvorimo bolje uslove za života za naš narod, moraćemo još odlučnije da se borimo da se zvono sa srpskih crkava čuje svuda tamo gde ona postoje – naveo je Rakić.

Napadan i skrnavljen

Hram Hrista Spasa je do te mere skrnavljen da je jedno vreme čak korišćen kao javni toalet. U toj crkvi je albanska pevačica Era Istrefi 2014. snimila spot za pesmu “E dehun” u kojem igra sa još nekoliko osoba, a kako je ukazala Eparhija raško-prizrenska, polunaga i “u krajnje demonizovanoj i bogohulnoj koreografiji”. Nepoznate osobe su 2016. podmetnule požar, a 2021. je vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije održao liturgiju da bi potom osvanuo grafit “Isus mrzi Srbe”. Nezadovoljni održavanjem liturgije Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i SDP ispisali su grafit “Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija”, a nekoliko desetina studenata je protestovalo ispred hrama.