Tanjug
Izbeglička kolona tokom "Oluje"

Crtani film “Domovinski rat za najmlađe” objavljen na hrvatskom satiričnom Fejsbuk i Jutjub kanalu Pretjerivač u kojem su Srbi predstavljeni kao pacovi koji na kraju beže iz Knina, ustalasao je javnost u Srbiji, a pre svega stotine hiljada Krajišnika koji su 1995. godine proterani tokom Oluje.

Snimak koji traje nekoliko minuta zapravo je prerađeni deo crtanog filma Volta Diznija “Čarobni frulaš”. Video je sinhronizovan na hrvatski, a Srbi su predstavljeni kao “štakori koji su dugo godina živeli kraj ljudi, a onda su odlučili da žive u jednoj čistoj – štakorskoj državi”, bili su “prava napast koja je sve krala, od odeće do traktora”.

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, kaže da ne prestaju da zvone telefoni ogorčenih prognanih sunarodnika, i da nije reč o parodiji i satiri.

– Ovaj film više govori o bolesnim ljudima koji na ovaj način truju decu odmalena. Mislim da sami Hrvati moraju da se oglase i osude ovakvu manipulaciju i ispiranje mozga. Svakako da bi autor trebalo da potraži psihijatra jer je to osoba koju bi trebalo lečiti. Ovde nije mesto da se analiziraju pravi uzroci rata i sve ono što je dovelo do progona Srba koji su vekovima živeli na tom prostoru. Neka se samo zapitaju ko je oslobodio, a zatim i podigao ne samo Knin gde su Srbi živeli u većini, nego i čitavu Hrvatsku. Baš zato što nisu hteli da budu “štakori” digli su se da brane svoju slobodu. Nije njih “odvela” nikakva četnička pesma, nego politika koja je, nažalost, imala svoje korene u ustaškoj ideologiji – ističe Milojko Budimir.

Za Dragana Crnogorca, predsednika Saveza srpskih udruženja u Hrvatskoj, ovaj crtani film je sve osim satire.

– Ovo je film koji autori mogu da predstave kao satiričnu verziju stvarnosti, ali je u suštini u funkciji istog onog narativa u kome su Srbi i dalje građani drugog reda i neko ko je okupator u sopstvenoj zemlji. Možda je ova parodija za nekoga i smešna, ali, verujte, nama koji i dalje živimo u Hrvatskoj najmanje je do takvog humora. Da li bi trebalo da kao satiru posmatramo i činjenicu da je Hrvatska ozvaničila pozdrav “Za dom spremni”, a širom zemlje se nalazi na desetine ulica sa imenima nekadašnjih ustaških zvaničnika – poručuje Crnogorac.

Prema njegovim rečima nije samo degutantno to što su Srbi predstavljeni kao pacovi, već što se i u tom poređenju namerno zaboravlja da su oni uvek činili većinu u Kninu i okolini i da o tome postoje jasni istorijski dokazi, ali i brojni manastiri i crkve.

– Nažalost, ovo je samo još jedan od dokaza da Hrvatska, pa čak i kroz navodnu satiru, ne prestaje sa poznatim narativom o Hrvatima kao apsolutnim žrtvama i Srbima kao isključivim krivcima za sve – naglašava Crnogorac.

I direktor DIC Veritas Savo Štrbac ističe da u ovoj “parodiji” nema ničeg smešnog, posebno ne za hiljade prognanih i pobijenih Krajišnika.

– Ovaj “crtać” mi mnogo više liči na pokušaj revizije i rehabilitacije narativa iz devedesetih kada su Srbi izbačeni iz ustava i proglašeni za glavne krivce za sve, pa i za propast NDH. Ovde se ne obraća intelektualcima, koji znaju šta se događalo, već deci. To je vid žestoke indokrinacije – naglašava Štrbac.

On podseća da je 2008. godine u Hrvatskoj puštena u prodaju verzija Ne ljuti se, čoveče, ali sa poljima koja su simbolizovala tok operacije Oluja, a da vrhunski programeri pripremaju video-igricu Vukovarska bitka.

Bećković: Govore o sebi

Pesnik i akademik Matija Bećković izjavio je za beogradski “Objektiv” da bi na temu hrvatske mržnje prema Srbima moglo mnogo da se priča i piše. Ipak, kako je istakao, za one koji su sačinili ovaj sadržaj ima poruku. “Ko god crta i šta god crta – sebe crta”, kazao je kratko srpski akademik. Da li će neko od silnih evropskih zvaničnika reagovati na otvorenu mržnju, diskriminaciju i šovinizam, ostaje da vidimo.

Pupovac: Nije satira

U pokušaju da dobijemo neki komentar od zvaničnika predstavnika Srba u Hrvatskoj, kontaktirali smo i Milorada Pupovca, čelnika SDSS-a i saborskog zastupnika. U kratkoj prepisci, na pitanje da li je reč o parodiji on je odgovorio: “Ne, nije parodija. Istražujemo.”

Tompson kao trubadur

U delu crtanog filma Diznijev frulaš se naziva “trubadurom iz Čavoglave” koji uz zvuke pesme “Šta se ono na Dinari sjaji”, o vojvodi Momčilu Đujiću, “zauvek izvodi pacove iz kraljevskog grada Knina i odvodi do velikog traktora”.

– Ko će Srbe zauvek odvesti preko Drine nego Marko Perković Tompson. On je iz Čavoglava, a peva i “Srbi, bježte preko Drine…” – objašnjava Štrbac.