Srbi dišu na škrge

0
Genocid zagađenjem: Bolesti uništavaju stanovništvo
 

Prema izveštaju Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Srbija i Crna Gora za petama su Bugarskoj koja zbog lošeg kvaliteta vazduha prednjači sa 11.000 preranih smrti. Alarm je uključio i izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), koji potvrđuje da je Srbija druga po zagađenosti u Evropi.

HEAL ističe da je u prošloj godini 73 odsto stanovništva u urbanim i urbano-industrijskim sredinama bilo potencijalno izloženo koncentracijama zagađivača iznad dozvoljenog, kao i da je 2010. više od 10.000 građana Srbije prevremeno umrlo zbog izloženosti suspendovanim česticama i ozonu.

 

Zdravstveni troškovi

Lanac smrti

– Ako pogledamo krovove starih kuća nadomak Azotare u Pančevu, vidimo da aerozagađenje na crepovima stvara sloj industrijskih štetnih supstanci. Kad taj otrov kiša spere, on ulazi u vodu i zemlju, pa tako i u biljke koje čovek jede. To je taj lanac smrti zbog zagađenja okoline koji mora da bude prekinut političkom voljom, podizanjem svesti, obezbeđivanjem sredstava i radom – kaže Pera Nikolić.

Posebno se ukazuje na ugroženost Beograda, Bora, Užica i Smedereva, gde je vazduh bio kvaliteta treće kategorije, a kao crnogorskog lidera zagađenosti označavaju Pljevlje, nadomak granice sa Srbijom.

Lekari u Srbiji i Crnoj Gori, kažu u HEAL, moraju sistematski da uzimaju u obzir ekološke faktore pri postavljanju dijagnoze bolesti pacijenta, da provere i informišu se o kvalitetu vazduha i angažuju na razvoju energetskih politika i opcija.

Koordinator HEAL-a za energiju i zdravlje za jugoistočnu i centralnu Evropu Vlatka Matković-Puljić ističe da bi volela da zdravstveni radnici ukažu na troškove zdravlja prouzrokovane korišćenjem uglja.

– Lekari moraju da ohrabruju vlasti da uzmu u obzir te troškove prilikom donošenja odluka na polju energetike – ukazala je ona.

Zbog termoelektrane, prema rečima poslanika i lidera Stranke zelenih Ivana Karića, Obrenovac je jedno od najzagađenijih mesta, a osim gradova na koje ukazuje HEAL na listu se mogu dodati Šabac i Pančevo, odranije poznato po ekološkim industrijskim katastrofama.

 

Bronhitis i kancer

– Neverovatno je da Termoelektrana Obrenovac, Elektroprivreda i Naftna industrija nisu dužne da poštuju eko-standarde – ukazao je Karić za "Vesti", dodajući da ne prođe nedelja bez ekološke katastrofe.

Rudnici Zajača i Stolice su zagadili Drinu teškim metalima i muljem, a kako naglašava naš sagovornik, doveli su u opasnost Beograd jer postoji velika opasnost da se iz te reke u Savu sliju štetne kancerogene i otrovne materije koje mogu da ugroze Fabriku vode u Makišu.

Pljevlja zona sumraka

U opštini Pljevlja, gde je takođe termoelektrana, 2012. zabeleženo je 217 prekoračenja graničnih vrednosti za suspendovane čestice PM10, a srednja koncentracija je bila čak 90 mikrograma, što je tom gradu dalo epitet najzagađenijeg. Novi izveštaj o kvalitetu vazduha u prošloj godini navodi da je na nekim lokacijama prekoračena godišnja granična vrednost čestica veća od 40 mikrograma.

– Užice je tri meseca bilo bez vode zbog štetnih algi. Međutim, budući da je ovaj grad smešten u kotlini, ugrožen je individualnim ložištima, ali i kamenolom. Sve to je u Užicu poremetilo mezoklimu, a nema vetra da očisti grad – objašnjava Karić kako je grad nadomak Zlatibora i čistog vazduha doveden u opasnost usled nedostatka stručnog nadzora.

Deca u Užicu, upozorava, sve češće obolevaju od opstruktivnog bronhitisa, a u Obrenovcu zbog TNT svako treće dete oboli od te bolesti.

– Crvena lampica se pali kada shvatimo da među pola milijarde ljudi u Evropi, od zagađenja umre 300.000 građana, a kod nas na manje od sedam miliona skoro 11.000 – naveo je Karić koji ukazuje i na srpsku epidemiju kancera i neophodnost prevencije.

On ističe da nema političke volje da se problem zaštite životne sredine reši, ali kaže da u parlamentu neće prestati da se bori da osim posebnih tela za zaštitu životne sredine bude formirano i posebno ministarstvo.

Da je situacija u Srbiji veoma alarmantna, potvrdio Pera Nikolić, predsednik Upravnog odbora Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEKOS), upozorivši da trend zagađenosti u Srbiji raste.

– Situaciju komplikuje što je Srbija siromašna za nove tehnologije i nismo standarizovali ovu oblast. Osim toga, mi smo skloni da se uključimo u zaštitu pandi u Kini, na primer, a da budemo slepi na aerozagađenje u Pančevu – ocenio je Nikolić za "Vesti".

Ugalj ubija

HEAL je objavio da je po stepenu zagađenosti Rumunija je na trećem, Poljska na četvrtom, a Grčka i Mađarska na petom i šestom mestu. Ocenjuje se da je zagađenje vazduha od proizvodnje i korišćenja energije i termoelektrana poseban razlog za brigu na Balkanu. U izveštaju piše da je 18.200 preranih smrti svake godine u Evropi rezultat izloženosti termoelektranama na ugalj.

On smatra da vlast mora da utvrdi kriterijume i rok za uvođenje ekoloških standarda standarda i da kazni sve koji ih ne poštuju.

– Samo tako država može da zaštiti svakog građanina od prerane smrti izazvane zagađenjem životne sredine – zaključio je naš sagovornik.

Razbacivanje novca

– Zbog ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine i agencije za zaštitu i unapređenje životne sredine izgubljena je mogućnost za praćenje stanja u vazduhu i vodi, na šta Zeleni Srbije ukazuju tri godine unazad. Ni ranije situacija nije bila bolja i novac je nenamenski potrošen, umesto za rešenje ovog problema – kaže Ivan Karić.
On upozorava da je ukinuta i Agencija za hemikalije koja je bila najbolja u regionu, pa sada nije poznato šta od opasnih materija ulazi u Srbiju.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here