Tanjug
Kosovska Mitrovica

“Ništa nije gotovo i ništa nije isključeno, pa čak ni promena granica kada je u pitanju Kosovo”, rekao je Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona i ekspert za Balkan.

Karpenter, bivši savetnik i pristalica Džozefa Bajdena, je dodao da će Vašington aminovati svako rešenje oko koga se usaglase Srbi i Albanci. Ističe i da po tom pitanju nema crvenih linija – sve je na Beogradu i Prištini. Prema njegovim rečima, EU, Amerika i UN podržaće održiv dogovor.

On je preneo lični stav da su i demokrate i republikanci u Kongresu čvrsto ujedinjeni u podršci nezavisnog Kosova.

– Dakle, to se neće promeniti – kaže on i dodaje da obe strane žele rezoluciju koja će omogućiti Srbiji i Kosovu da žive rame uz rame u miru i prosperitetu.

– Moramo kreativno da razmišljamo kako to postići. Ne mislim da je status kvo održiv – rekao je Karpenter.

On ne bi želeo da isključi nijednu mogućnost, uključujući i promenu granica, ali napominje da je ključ održivost dogovora koji podržava većina građana kako u Srbiji tako i na Kosovu.

– Ako unutrašnji akteri ne podrzavaju rezoluciju u potpunosti, tada bez obzira na to šta spoljni akteri misle o tome, to neće funkcionisati. Trajna rezolucija zahteva široku podršku na obe strane – ukazuje Karpenter.

Karpenter, koji sada obavlja funkciju višeg direktora Centra za diplomatiju i globalni angažman “Pen Bajden” je povodom izjave ministra Ivice Dačića da će pozvati Srbe u SAD da glasaju za Donalda Trampa, rekao da on može tražiti da glasaju za koga želi.

– Moja poenta je da ovo možda nije najpametnija diplomatska strategija – kaže Karpenter.

On je rekao i da je pristrasan kada su u pitanju predsednički izbori, ali da misli da Bajden ima najbolje šanse da pobedi u novembru. Smatra i da je Bajden kao kandidat najbolje spreman da Beloj kući vrati integritet i čast. Ako Tramp izgubi, Karpenter kaže da se očekuje kraj korupciji u Beloj kući, ali i koherentnija spoljna politika.

– Na Balkanu mislim da će to značiti više ulaganja u realizaciju evropskog jedinstva, slobode i mira – zaključio je.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here