Srbi kolo vode

0

Uzdanica Pašinga: Danijel Petrović

Tačna evidencija registrovanih majstora "bubamare" u više od 200 klubova, kaže da su najbrojniji baš oni koji potiču sa prostora nekadašnje zajedničke države. Ima ih, verovali ili ne, tačno 2.232, što je ubedljivo najviše kada je reč o strancima u klubovima Gornje Austrije, koja inače broji oko 1.400.000 stanovnika.

 

Fudbaleri sa naših prostora ubedljivo na prvom mestu, ispred Turaka, kojih ima 1.943, dok je na trećem mestu Bosna i Hercegovina, iz koje je došlo tačno 1.762 igrača.
 

Pravilnik Fudbalskog saveza Gornje Austrije dozvoljava da jedan klub registruje najviše trojicu stranaca za jednu sezonu, s tim što najviše dvojica mogu na jednoj utakmici da budu u prvoj postavi.

 

Očigledno je da Austrijanci i te kako cene kvalitete naših fudbalera, a jedan od onih koji potvrđuju ovu istinu je 18-godišnji Danijel Petrović, koji već treću sezonu igra u dresu Pašinga iz Linca, kao jedan od najtalentovnijih u klubu koji ima i sjajnu omladinsku školu u svim kategorijama, od pionira do omladinaca.

Austrija čeka Vastića

 

Ivo Vastić, jedna od legendi austrijske reprezentacije, od prošle godine je u igračkoj penziji. As LASK-a iz Linca, po završetku karijere odlučio da se otisne u trenerske vode i trenutno vodi ekipu Vaidhofena, iz četvrte lige Gornje Austrije. U međuvremenu, Austrija iz Beča se dogovorila sa Vastićem da na leto preuzme amatere ovoga kluba, u kojem je, inače, igrao dve sezone.

 

Klubovi iz najkvalitetnije, Bundes lige, LASK i Rid, takođe, u svojim akademijama za mlađe kategorije imaju u svakom uzrastu najmanje po jednog našeg fudbalera. Zanimljivo je da stranci, koji igraju za klubove u ovoj pokrajini, dolaze iz čak 95 zemalja širom sveta, sa svih kontinenata.
 

Sa druge strane, u najelitnijem fudbalskom takmičenju Austrije, Bundes ligi, koja broji deset klubova, gotovo se na prste jedne ruke mogu nabrojati fudbaleri koji dolaze iz Srbije, odnosno Crne Gore.

 

U redovima aktuelnog šampiona, Salcburga, koliko do juče bila su trojica naših internacionalaca. Saša Ilić se u ovom prelaznom roku vratio u Partizan, dok je Milan Dudić u prvom timu prvaka, s tim što u prvom delu sezone i nije imao mnogo prilike da igra. Tu je i Đorđe Rakić, koji je posle jesenjeg dela prvenstva prekomandovan u "B" tim Salcburga. Petar Škuletić je u redovima LASK-a iz Linca, s tim što takođe nije imao priliku da pokaže svoje mogućnosti u prvom delu sezone.

 

"Crno-beli" iz grada na Dunavu su nedavno prodali najboljeg napadača, Romana Valnera, tako da bi naš internacionalaca u prolećnom delu sezone trebalo da dobije šansu.

U Beču su reprezentativci Crne Gore Branko Bošković i Milan Jovanović, koji brane boje Rapida. U redovima Austrije igra nekadašnji as Crvene zvezde i reprezentativac Slovenije Milenko Aćimović, a u ovom klubu je i Aleksandar Dragović, takođe naše gore list, ali reprezentativac Austrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here