Srbi sa Kosova od patrijarha traže milost za vladiku Artemija

0

 

 

Marko Jakšić je rekao da su danas predstavnici pet organizacija Srba sa prostora Kosova i Metohije preneli patrijarhu Irineju "želju srpskog naroda da se vladika Artemije vrati na episkopski tron".

 

"Rekli smo da očekujemo da će na Saboru SPC 24. aprila srpski arhijereji ponovo vratiti vladiku raško-prizrenskog na njegov tron. Od Njegove svetosti mi smo dobili obećanje i uveravanje da će Sabor raditi `ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga istinitoga`", rekao je Jakšić.

 

On je istakao da je vladika Artemije stožer nacionalnog duhovnog okupljanja Srba i čestit čovek, da su se se njegovoj smeni obradovali protivnici predstavnika sprskog naroda – vlada Hašima Tačija i ambasadori svih zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo. Na sastanku sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji bili su predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog i centralnog Kosova i Metohije, Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije, Udruženja RAS iz Novog Pazara i nevladina organizacija koja okuplja mlade "Otadžbina".

 

 

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ianović posle sastanka sa patrijarhom Irinejom je izjavio da im je "rečeno da će odluka zavisiti od stava vladike Artemija“.

On je na konferenciji za novinare rekao da je vladika Artemije "izolovan", da su mu "suspendovana verska i ljudska prava" i ocenio da je SPC "najjači stub države Srbije na Kosovu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here