Tanjug
Dan referenduma: Prazna biračka mesta

Referendumu koji su raspisale privremene prištinske vlasti u četiri opštine na severu KiM o smeni gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023, glasovima oko tri odsto birača, odazvalo se tek nešto više od 200 birača. Građane su srpske stranke na KiM pozvale na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala. Po zatvaranju birališta Centralna izborna komisija u Prištini je saopštila da je u sve četiri opštine glasalo 253 građana od 46.556 upisanih u birački spisak. U Kosovskoj Mitrovici izašlo je 111 birača, u Zubinom Potoku 18, u Leposaviću 124, a u Zvečanu niko nije glasao.

Da bi izjašnjavanje uspelo, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da lažni referendum predstavlja sliku Kurtijeve “demokratije”.

– Glasanje pod kamerama uz duge cevi, pred albanskim biračkim odborima, s praznim kutijama i praznim ulicama na severu, takve izbore ni Savet Evrope nije video – poručio je Petković na mreži Iks i dodao da su Srbi hteli da učestvuju u smeni lažne vlasti, ali ne u farsi.

Srpsko jedinstvo je, kaže, najveća brana Kurtijevom zulumu. Da se pokazao visok stepen jedinstva srpskog naroda, navela je i Srpska lista.

– Završena je farsa u organizaciji režima Kurtija i pokazalo se više toga što međunarodna zajednica mora uzeti u obzir. Prvo, bili smo u pravu kada smo pozvali na neučešće u Kurtijevom igrokazu, napravljenom da ne uspe. Drugo, spremni smo bili za smenu lažnih gradonačelnika, ali ne za igre u režiji Prištine kojima bi se sprečila smena Kurtijevih pulena, a oni to predstavili kao legitimitet. Treće, pokazalo se kako izgleda demokratija pod Kurtijem, sa dugim cevima, specijalcima i oklopnim vozilima, kamerama koje snimaju birače, biračkim odborima bez Srba i srpskog jezika na mnogim biračkim mestima – navode u SL.

Krivci u Briselu

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je na delu spin Evropske unije.

– Krive nas što smo bojkotovali referendum, nismo konstruktivni, a ispada da Priština jeste. Oni su napravili tu situaciju, lažni izbori, izabrani lažni gradonačelnici, pa rekli pokrenite inicijativu za smenu pa će da podnesu ostavke. Ali, oni ne podnesu, pa treba da se ide na referendum. To je spisak naučno fantastičnih ideja koje stalno izazivaju problem – objasnio je Dačić i dodao da Kurti izaziva probleme da zakomplikuje život Srba na KiM čime bi ostvario cilj, nastavak politike etničkog čišćenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here