Srbi u Austriji kao kod kuće

0

Na skupu su bili predstavnici srpskih udruženja, istaknuti pojedinci i kulturni radnici
 

Franc Volf Majer, direktor Austrijskog integracionog fonda je istakao da je poznato da je srpska zajednica jedna od najvećih migrantskih zajednica i da se, prema aktuelnim podacima, 90 procenata njenih pripadnika u u Austriji oseća kao kod kuće.

 

Ambasador Pero Janković

Ambasador Pero Janković je ukazao na činjenicu da je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije istovremeno i Ministarstvo za integracije, što najbolje govori o značaju ove teme za Austriju, ali i za Srbe koji su najveća grupa pridošlica.

Liza Felhofer iz Austrijskog integracionog fonda je prezentacijom predstavila aktuelne brojke i činjenice koje se odnose na srpsku zajednicu. Ona je podsetila da je srpska zajednica prisutna u Austriji od 17. veka, kad su počeli da dolaze trgovci.

 

Aktuelni podaci pokazuju da zaključno sa 1. 1. 2013. u Austriji živi 153.979 osoba srpskog porekla, od kojih 42.699 ima austrijsko državljanstvo. Na austrijskim univerzitetima je u 2013. bilo 2.223 studenta iz Srbije.

 

Priznanje: Matilda Leko, Jovana Misaljević i Nenad Vasilić
 

Govoreći o doznakama koje oni koji žive i rade u Austriji šalju rođacima u Srbiju, ona je iznela podatak da se od 2007. do 2011. godine radilo o godišnjim iznosima od 157 do 165 miliona evra.

Mihael Linhart, generalni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova i integracije je podsetio

Dobri odnosi dve države: Mihael Linhart

na veoma dobre odnose Austrije i Srbije i istakao da je evropska perspektiva Balkana prioritet austrijske spoljne politike.

– Izrada zakona o priznavanju kvalifikacija stečenih u inostranstvu bio bi važan korak integracije mladih ljudi – poručio je Linhard ukazavši i na važnost jezičke podrške.
Večeri intgracije su prisustvovali predstavnici srpskih udruženja u Austriji i istaknuti pojedinci i kulturni radnici.
 

Vučić stiže u Beč

Mihael Linhart je najavio i da će prva zemlja EU u koju će novi premijer Srbije Aleksandar Vučić doći u zvaničnu posetu biti upravo Austrija. Poseta premijera Vučića Austriji biće, po njegovik rečima, realizovana već ovog meseca. Linhart je takođe najavio da će posle Turske Ministarstvo spoljnih poslova Austrije uskoro imati svog izaslanika za integraciju i u Srbiji.

 

Ambasadori integracije

Šefica projekta Cuzamen Esterajh Mihaela Gribmiler je zajedno sa Janom Vladušić predstavila tri nova ambasadora integracije srpskog porekla.
Tako su se među ambasadorima integracije našli pijanistkinja Jovana Misaljević, džez pevačica Matilda Leko i džez kontrabasista Nenad Vasilić.
Cuzamen Esterajh je projekat koji je 2011. godine inicirao tadašnji državni sekretar za pitanja integracije Sebastijan Kurc i predstavlja akciju prikazivanja pozitivnih primera uspešne integracije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here