Srbi u Vukovaru su građani drugog reda

0

Zabrinjva činjenica da je policija samo posmatrala dok se kršio ustav: Miodrag Linta
 

 

Predsednik Koalicije Miodrag Linta je u saopštenju naveo da "posebno zabrinjava činjenica da je hrvatska policija mirno posmatrala protivustavnu i protivzakonitu akciju predstavnika braniteljskih udruženja" i dodao da je to samo jedan u nizu primera koji potvrđuje da su "Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda i da zakon za njih ne važi".

 

Novi napad na ćirilicu u Vukovaru

 

– Šta drugo Srbi u Hrvatskoj mogu očekivati kada najviši hrvatski zvaničnici prilikom obeležavanja 19. godišnjice akcije ‘Bljesak’, kažu da je 1. maj veliki dan za Hrvatsku, dan pobede i dan odbrane njene slobode i demokratije. Nijednom rečju najviši hrvatski zvaničnici nisu spomenuli srpske žrtve i ustavnu i zakonsku obavezu države da procesuira odgovorne za ubistvo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece u akciji Bljesak – naveo je Linta.

 

On je uputio apel evropskoj komesarki za pravosuđe Vivijan Reding da zatraži od Hrvatske da poštuje u praksi, a ne samo deklarativno, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je usvojen 2002. godine.

 

Prema tom zakonu, Srbi imaju pravo na slobodnu upotrebu svog jezika i
ćiriličnog pisma u 21 opštini, kao i u gradovima Vukovaru i Vrbovskom, u kojima prema popisu iz 2011. godine, čine više od 33 odsto stanovnika.

 

U saopštenju se podseća da Hrvatska nije u praksi ispoštovala odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koja Srbima garantuje proporcionalno zapošljavanje u opštinama i gradovima gde ih je više od 15 odsto kao i u županijama u kojima čine više od pet odsto populacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here