Srbi zaslužni za blagostanje u Beču

0

DOBRA SARADNJA: Mihajl Hojpl sa predstavnicima srpske zajednice

 

 

Prisutne je najpre pozdravila poslanik u skupštini grada Beča Anica Macka-Dojder koja je ukazala da je Hojpl garant da će u Beču i dalje vladati suživot uz međusobno poštovanje svih stanovnika. Prema njenim rečima gradske vlasti su uložile mnogo truda i rada da grad dostigne ono što jeste sada, a to je da je uvršten među gradove sa najboljim kvalitetom života u svetu.

Podrška SPC

Kada je reč o radu klubova i zajednica Hojpl je naglasio da one imaju važnu ulogu jer Austrija ne želi asimilaciju stranih grupacija, već njihovu integraciju, te da treba da neguju svoju kulturu i tradiciju.
On je obećao da će Beč nastaviti da podržava naše klubove i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Hojpl je istakao da je prijemom želeo da se zahvali najbrojnijoj stranoj grupaciji u gradu na njihovom doprinosu.

"Doprineli ste mnogo, bilo kao privrednici, bilo kao radnici. Vama zahvaljujemo što je Beč jedan od gradova sa najkvalitetnijim životom.

 

Mnogo toga ne bi bilo bez vas", priznao je prvi čovek Beča dodajući da su Srbi, kao i drugi imigranti pomogli da se uredi grad.

Prema njegovim rečima važno je da u gradu funkcionišu suživot i međusobno poštovanje.
"Ne trebaju nam ljudi koji šire mržnju.

 

Želimo miran život i uveren sam da veći deo imigranata to isto želi", kazao je on u vezi desničarskih partija koje šire mržnju protiv određenih grupa stranaca.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović naglasio je da je ova krovna organizacija imala dobru saradnju sa gradskim institucijama i da je uveren da će tako biti i u budućnosti.

Predsednik fudbalskog kluba Srbija 08, koji se takmiči u regularnom austrijskom prvenstvu, Srđan Stokić predao je gradonačelniku Hojplu počasni dres kluba.
Prijemu u Većnici prisustvovali su, između ostalih, i ministarka za integracije u vladi Beča Sandra Frauenberger, kao i portparol austrijskog kancelara Nedeljko Bilalić.

Balska dvorana

Posle zvaničnog dela predstavnici klubova i javnog, kulturnog i privrednog života Srba u Beču imali su priliku da neobavezno razgovaraju sa gradonačelnikom Hojplom.

Između ostalih, to je iskoristio i organizator "Svetosavskog bala", predsednik "Srpskog centra" Milorad Mateović, kome je Hojpl obećao da će mu ustupiti veliku balsku dvoranu, ukoliko bude obezbedio 1.000 posetilaca za bal koji ima 150-godišnju tradiciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here