G. Adamović
Okupila naše ljude: Dragana Mandić sjajno organizovala predstavljanje otadžbine

U organizaciji Rumunsko-švajcarskog udruženja u Frajburgu (zapadna Švajcarska) je treću godinu zaredom održana manifestacija Rumunsko selo, festival pesama i igara raznih zemalja. Srpsku zajednicu koja se ove godine prvi put predstavila, okupila je Dragana Mandić, novinarka Dijaspora televizije Švajcarska, uz pomoć kolege Stanka Nedića i supruga Predraga Mandića, konzula Ambasade Srbije u Bernu. Srpski predstavnik na ovoj manifestaciji bio je Umetnički centar Soko iz Bazela. Kao i ostale gostujuće države, Srbija je imala svoj štand na kojem su se pored velike zastave našla i tradicionalna obeležja – opanci, šajkača, jeleče i nošnja. Posetioci su mogli da se upoznaju detaljnije sa našim znamenitim ličnostima kao što su Nikola Tesla, patrijarh Pavle, Mileva Marić Ajnštajn i Novak Đoković, kao i turističkim potencijalima Srbije. Uz kartu Srbije, bile su i brojne brošure Turističke organizacije Srbije koje su deljene gostima. Neizostavni su bili i naši specijaliteti, a gibanice i proje su se veoma svidele posetiocima.

Ovaj multikulturalni festival sa štandovima kulinarstva i narodne umetnosti privukao je mnoge posetioce. Predstavnik Srbije, Umetnički centar Soko nastupio je sa dva sastava. Žensku pevačku grupu su činile: Andrijana Adamović, Natalija Stanković i Milica Milutinović, dok su u dečjoj pevačkoj grupi bile: Dijana Jovičić, Mia Petrović, Teodora Panić, Marta i Petra Adamović. Iako Soko godinama neguje stil pevanja a kapela, ovoga puta su imali malu muzičku pratnju. Na pozornici su im se pridružili Nikola Todorović na klarinetu, njegov tata Dejan na gitari, dok je Marta Adamović svirala violinu, a Petra Adamović klavijature. Naizmenično su nastupale članice dečjeg i ženskog sastava pevajući najlepše srpske rodoljubive i tradicionalne pesme, a publika je bila oduševljena njihovim glasovima.

Ponosno uz trobrojku: Konzul Mandić (prvi sleva) sa zemljacima

Za srpskim štandom, sve vreme, podršku je pružao konzul Predrag Mandić, a štand su posetili sveštenik SPC u Bernu Stanko Marković sa suprugom i veliki broj Srba iz različitih krajeva Švajcarske. Posle nastupa naših muzičkih predstavnika, prisutne je pozdravio konzul Mandić, najpre na francuskom, potom na nemačkom i na kraju na engleskom jeziku.

– Hvala organizatorima što su pozvali Srbiju da učestvuje, a ja pozivam sve vas da posetite srpski štand, uzmete prospekte i upoznate prirodne lepote Srbije, manastire, banje, tvrđave.

Svi članovi UC Soko na bini

Dragana Mandić ističe da je, iako je organizacija učešća jedne države na ovako velikom događaju prilično zahtevna, bila počastvovana što je koleginica sa Dijaspora televizije Kamelija Kapraru njoj namenila tu ulogu.

– Smatram da je značajno da Srbija učestvuje na ovakvim manifestacijama, jer to je izuzetan način da pokažemo koliko smo gostoljubiv i miroljubiv narod, što smo imali priliku da čujemo od posetilaca štanda. Koncept srpskog štanda bio je izložbene prirode i privukao je ogromnu pažnju. Posećivali su nas ljudi različitih nacionalnosti u želji da čuju nešto više o Srbiji, a mnogi su bili iznenađeni da je Nikola Tesla Srbin. Naročito smo se potrudili da razbijamo predrasude o Srbiji i Srbima kao narodu. KUD “Karađorđe” iz Berna nam je pozajmio narodnu nošnju koja se najviše dopala našim kolegama sa ukrajinskog štanda, ali i gostima iz Alžira – istakla je Dragana na kraju manifestacije.

Ženska pevačka grupa

Posebna čast

Andrijana Adamović, predvodnica Umetničkog centra Soko, kaže da su bez razmišljanja prihvatili poziv da predstavljaju Srbiju na ovoj manifestaciji.

– Uvek je posebna čast kada ovako zvanično možete da predstavljate svoju zemlju u inostranstvu, pa još i pred drugim zemljama učesnicama. UC Soko neguje srpsko tradicionalno pevanje i na našem repertoaru su pesme iz svih krajeva u kojima su živeli i još žive Srbi. Većinu pesama izvodimo tradicionalno, bez muzičke pratnje, ali ovog puta smo nekoliko pesama osvežili mini muzičkim aranžmanima. Mislim da je naš program, prevashodno ispunjen pesmama bez muzičke pratnje, ovim dobio na dinamici i atraktivnosti. Posebnu pažnju Švajcaraca uvek izazove “groktalica”, specifična pevačka tehnika koja ih podseća na jodlovanje. U moru raznih tradicionalnih muzika koje su se ovde mogle čuti, stekla sam utisak da smo se izdvojili nekom drugačijom atmosferom – istakla je Andrijana.

Milica Milutinović, članica ženske pevačke grupe, ocenjuje da su, sudeći po aplauzima, melodije i pesme naše Srbije ostavile jak utisak.

– Naša srca su ispunjena toplinom i velikim zadovoljstvom. Bili smo deo ove manifestacije i sa ponosom smo pevali i branili boje Srbije.

Todorovići na okupu

Podrška porodice

Sedmogodišnji klarinetista Nikola Todorović ne krije oduševljenje što mu se na pozornici pridružio tata Dejan sa gitarom. Iz publike su ga bodrili mama Andrijana, sestra Nina i brat Boris, što je za njega bilo veoma značajno.

– Lepo sam se proveo sa drugaricama sokolicama. I ranije sam pevao sa njima. Volim kako one pevaju – kaže Nikola.

On se na srpskom štandu fotografisao sa porodicom, uz fotografije Novaka Đokovića i Nikole Tesle koji su za njega velika inspiracija.

– Bila mi je čast i zadovoljstvo da učestvujem i prisustvujem ovom događaju, jer oduvek ljude iz Rumunije doživljavam kao bliske mom narodu, valjda zbog sličnosti naših kultura, tradicija i vere, naravno – istakao je Nikolin tata Dejan Todorović.

Vole da su zajedno: Dečja pevačka grupa

Uživale pevajući

Marta i Petra Adamović, Teodora Panić i Mia Petrović uglas ističu da im je bilo prelepo.

– Uživale smo pevajući, a posebno je lepo bilo to što je bilo puno dece. Svidelo nam se što nas je ovog puta pratila i muzika. Mnogo volimo kad smo zajedno, a posebno smo ponosne što smo predstavljale Srbiju. Interesantno je što smo imali naš štand sa slikama i hranom. Pojeli smo celu gibanicu, jer je bila baš ukusna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here