Srbija dobila spor sa “Alpinom-Por”

0

Konzorcijum "Alpina-Por" pokušao je da zadrži bankarsku garanciju od 10 miliona evra, kojom je garantovana ozbiljnost ulaska u posao sa Vladom Srbije. U sporu sa tim konzorcijumom, sa kojim je raskinut ugovor oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega zbog neispunjavanja obaveza, pravni zastupnik Vlade Srbije, Radivoje Petrikić iz advokatske kancelarije "CMS Rajh-Rorvig Haše", ostvario je pobedu i u prvostepenoj i u drugostepenoj instanci. U Parizu je u toku arbitraža u ovom slučaju, a pobeda pred bečkim sudom mogla bi da značajno utiče na odluku ovog tela u korist Srbije.

 

 

Konzorcijum "Alpina-Por" nije ispunio obaveze u pogledu izgradnje autoputa Horgoš-Požega, zbog čega će Srbija dobiti bankarsku garanciju od 10 miliona evra
 

 

Konzorcijum "Alpina-Por" je ranije, nezadovoljan gubitkom posla, izdejstvovao u austrijskoj banci da se bankovna garancija ne isplati Srbiji. Posle toga Vlada Srbije je podnela tužbu, a odluka suda je sada postala pravosnažna, pošto je drugostepena instanca donela odluku u korist srpskih vlasti.

Austrijske kompanije "Alpina" i "Por", koje su bile izabrane za koncesionare za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, saopštile su početkom maja ove godine da su podnele zahtev za arbitražu zbog raskida ugovora. Koncesionari, čija zajednička kompanija ima zvanični naziv "Sever-jug autoput", su tražili obeštećenje koje je preliminarno procenjeno na 71 milion dolara i koje bi trebalo da pokrije kompenzaciju za sprovedene pripremne radove i naknadu za gubitak profita. Prema preliminarnim procenama vrednost koncesije iznosila je oko 1,5 milijardi evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here