pixabay.com

Trgovinska razmena između Nemačke i Srbije poslednjih godina je izbalansirana, pa je izvoz i uvoz protekle godine bio gotovo izjednačen i iznosio je po četiri milijarde evra, otkrivaju rezultati najnovijeg ekonomskog istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o investicionoj klimi i uslovima poslovanja u Srbiji koji su danas predstavljeni u Beogradu.

– To znači da je Srbija izvozila isto toliko u Nemačku koliko je Nemačka izvozila u Srbiju. U oba pravca imamo po četiri milijarde. U prethodnom periodu možemo da vidimo da je nemačka imala više od Srbije. Nemačka je uvek bila veći izvoznik za Srbiju nego obrnuto – naveo je Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Alexander Markus, predstavljajući rezultate istraživanja.

Naglasio je da je pored toga poslednje dve godine za redom 2021-22. godine je trgovinska razmena imala dvocifreni rast od 35 odsto i ocenio da su to zapanjujuće brojke.

– To ukazuje da nemačka privreda i dalje ulaže u Srbiju i to će dovesti do toga da će Srbija uskoro izvoziti još više u Nemačku jer jedan deo srpskog izvoza se vrši preko nemačkih preduzeća koje proizvode polufabrikate za nemačku proizvodnju – rekao je Markus.

Markus je istakao je da je Nemačko-srpska privredna komora deo jedne međunarodne mreže od 150 kancelarija nemačkih bilateralnih komora u više od 90 zemalja.

– Aktivno radimo na poboljšanju ekonomskih okvirnih uslova u Srbiji i na razvoju nemačko-srpskih spoljnotrgovinskih odnosa. Sa preko 400 članica mi smo najveće bilateralno privredno udruženje u Srbiji. Pored toga imamo dva zadatka koja smo sebi postavili. Prvi – razvoj dualnog obrazovanja, a drugi – razvoj održivog poslovanja u Srbiji sa temama kao što je zelena ekonomija i mislim da je to za nas veoma bitno – rekao je Markus.

Dodao je da je istraživanje obaveljeno po 18. put i to u periodu od 8. februara do 19. marta.

– Ukupno smo dobili odgovor 120 preduzeća članica, što je više od jedne četvrtine. A istraživanje je deo šireg istraživanja o privrednim uslovima u regionu i pretpostavljamo da daje jednu reprezentativnu sliku – naveo je Markus, preneo je Tanjug.

Dodao je da je Srbija i dalje “omiljena zemlja za nemačke investitore” kao i da privreda u Srbiji i dalje beleži rast uprkos globalne krize i recesije koja je pogodila Nemačku.

Kada je u pitanju istraživanje Markus je otkrio da više od 80 odsto anketiranih preduzeća privrednu situaciju u Srbiji ocenilo kao dobru ili zadovoljavajuću i istakao da je to na nivou prošlogodišnjeg ispitivanja.

– Uprkos lošoj ekonomskoj situaciji u svetu i izazovima na globalnom nivou kada je u pitanju u Srbija optimizam nemačkih preduzeća ne opada već i blago raste. Broj preduzeća koji očekuju poboljšanje ekonomske situacije do kraja godine je sa 15 odsto porastao na 22 odsto, dok je broj preduzeća koja smatraju da će situacija do kraja godine biti na zadovoljavajućem nivou porastao je sa 44 odsto na 51 odsto, u odnosu na istraživanja sprovedena prošle godine –  naveo je Markus.

Kada je u pitanju perspektiva poslovanja, Markus je rekao da gotovo polovina anketiranih nemačkih preduzeća u Srbiji očekuje dobar razvoj poslovanja do kraja godine.

– Oko 44 odsto kompanija smatra da će povećavati broj zaposlenih u ovoj godini, a samo tri odsto preduzeća smatra da će smanjivati broj zaposlenihi – istakao je Markus.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i direktora kompanije ZF Srbija Milan Grujić rekao je da istraživanje Nemačko-srpske privredne komore reprezentativno i da pruža aktuelnu sliku tržišta iz ugla nemačkih kompanija, kao i da ukazuje na važne trendove i precizno ocenjuje kako ekonomsku situaciju, tako i njihovo sopstveno poslovanje.

– Sve je to značajna smernica ka ključnim privrednim i institucionalnim aspektima na koje dve zemlje treba da se fokusiraju odnosno za konkretne korake koje mi kao komora u saradnji sa drugim institucijama i agencijama treba da preduzimamo kako bi smo i dalje unapređivali bilateralne odnose i tradicionalno nemačko srpsko prijateljstvo uz jasan zajednički interes –  istakao je Grujić.

Grujić je ocenio je da su tokom 2022. godine ostvareni impresivni rezultati i ostvareni svojevrsni rekordi.

– Srbija intenzivno radi na ekonomskom razvoju uprkos izazovima na polju geopolitike i globalne ekonomije. Srpska privreda snažno je orijentisana ka izvozu i kreiranju konkurentnih uslova za nove investicije. Važan osnov je i ubrzan i infrastrukturni ražvoj i stabilna energetska situacija sa konkurentnim cenama – naveo je Grujić.

Istakao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je usvojila Zakon o dualnom obrazovanju i kontinuirano radi na promociji i osnaživanju sistema dualnog obrazovanja u cilju kreiranja obrazovnih kadrova po meri privrede.

– Upravo ove okolnosti privlače u Srbiju nemačke investitore. U Srbiji danas postoje 900 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 78.000 ljudi. Nemačko-srpska privredna komora najveća je i najangožovanija bilateralna komora i poslovno udruženje u Srbiji, koje sa više od 400 članova i trajanjem dužim od dve decenije svakodnevno aktivno doprinosi transformaciji poslovne klime u Srbiji i stvaranju uslova za sigurnije i uspešnije poslovanje – rekao je Grujić.

Dodao je da su i najveće investicije nemačkih kompanija članica komore zaslužne za rekordne finansijske i tehnološki najnaprednije investicije u protekloj godini.

– U velikoj meri baš su nemačke kompanije doprinele zavidnom rekordu od 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija u Srbiji u 2022. godini. Svakako nemačka je najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije i sa rastom od 25 odsto u 2022. godini trgovinska razmena dostigla je 8,3 milijarde evra – rekao je Grujić.

Dodao je da su očekivanje privredne komore da se takav trend nastavi i da će u 2024. godini spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke dostići nivo od 10 milijardi evra.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here