Srbija i Republika Srpska obeležile Dan srpskog jedinstva

0
Mod.gov.rs
Aleksandar Vulin i Željka Cvijanović

Širom Republike Srpske obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave, kojem u Banjaluci prisustvuje specijalni izaslanik predsednika Srbije, ministar odbrAne Aleksndar Vulin.

Vulin je ovim povodom danas uručio predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović replike ratnih zastava ispred Palate Republike u Banaluci.

– Još pre nekoliko godina na inicijativu predsednika (Aleksandra) Vučića i Dodika počeli smo da obeležavamo zajedničke važne datume. Srbi s druge strane Drine, ili ma gde živeli, bliže su jedni drugima nego ikada. Brinemo jedni o drugima, vodimo računa. Nikada više nećemo biti sami, kakve god nas nesreće budu pogađale. Nikada više Srbija neće okrenuti glavu Srpskoj. U to nemojte sumnjati – poručio je Vulin.

Srbima, istakao je, više niko ne može da zabrani da budu jedinstven politički narod.

– Ne živimo u istoj državi, jer tako žele politički moćnici, ali nećemo se stiditi najvažnijih nacionalnih tema. Ponosan sam što sam ovde u Banjaluci. Svim Srbima čestitam ovaj praznik, što vidim sve nas zajedno u boljoj i lepšoj budućnosti – istakao je minister odbrane Srbije.

Vulin je zastave predsednici Cvijanović uručio u prisustvu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića.

Cvijanovićeva je poželela da Republika Srpska i Srbija večno žive i praznuju ovaj dan i da otvoreno, kako je rekla, pogledaju sve ono što ih čeka u budućnosti.

– Ove zastave se nalaze u srcu našeg naroda, naših građana – naglasila je predsednica Srpske i istakla:

– Tako i počinjemo ovu manifestaciju, jer ovo je veliki događaj za Srpsku i Srbiju, ali nikada na štetu drugih. Sigurni smo u podršku koju smo imali i imaćemo u budućnosti. Radujemo se budućim uspesima – navela je ona uz zahvalnost vlastima Srbije na uručenih 130 replika vojnih zastava, koje će poslužiti prilikom obeležavanju važnih datuma za Srpsku.

Važno je, kazala je, da poštujemo ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo što je naša tradicija i identitet – a to su jedinstvo, sloboda i zastava koji nas identifikuju.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je povodom Dana srpskog jedinstva da će srpski narod vekovima proslavljati ovaj praznik.

– Namera je da ovo činimo godinama, decenijama i vekovima. Ovaj dan da slavimo i da pamtimo. To je dan kada je stradalnička vojska na Solunskom frontu prošla golgotu, i oslobodila sve ove narode na Balkanu, između ostaloga i Banjaluku – naveo je Dodik.

Istakao je da ništa nije prirodnije nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu.

– To danas znači teritoriju, narod i efektivnu vlast. Srpski narod danas ima dve države, i to nam nikada niko ne može oduzeti. Mi nismo nikakvi ”bosanski Srbi”, već samo Srbi. Nemojte nas ponižavati i samo takvi možemo učestvovati u bilo kavom dijalogu i nikako drugačije – poručio je Dodik.

Smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspešan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

– Mislimo da je to rešenje – rekao je Dodik i naglasio, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode.

Inače, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banjaluci je svečano bilo tokom celog dana, ulice najvećeg grada Srpske okićene su sa 500 zastava.

Zastave Republike Srpske i Srbije vijore se širom gradova i opština u Srpskoj.

Ovaj datum koji je istovremeno i Dan proboja Solunskog fronta, dogovoren je kao zajednički datum Srbije i Srpske koji bi i u budućnosti trebalo da se obeležava, rekao je premijer Višković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here