Tanjug
Ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, sa kojom gradi najbolje moguće odnose, ali Republiku Srpsku iskreno voli i nastaviće da pomaže svoj narod zapadno od Drine, ne nanoseći bilo kome drugom štetu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

– Politička situacija je takva da mi živimo u dve različite države, ali i u Republici Srpskoj i u Srbiji većinski živi naš srpski narod. Kada me pitate koliko je važna saradnja, to je kao da ste me pitali da li je dobro da braća sarađuju, da braća govore i da li je dobro da žive u bratskoj ljubavi. Naravno da jeste – rekao je Selaković za RTRS povodom godišnjice proglašenja prvog ustava RS.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija i Srpska, kao što su zajednički obeležile Sretenje – Dan državnosti Srbije, tako obeležavaju i Dan ustavnosti Republike Srpske, jer je na takav način RS nastavila da baštini državotvornu svest o značaju prava i pravnog ustrojstva koju je utemeljio još Miloš Veliki 1835. godine, ali, kako je dodao, i svi potonji srpski vladari koji su donosili važne Ustave za srpsku državu i istoriju.

– Od velikog je značaja to što su svojevremeno predsednik tada Vlade, danas predsednik Republike Aleksandar Vučić i tada predsednik RS, a danas predsedavajući Predsedništvu BiH i srpski član Predsedništva Milorad Dodik pokrenuli zajedničko obeležavanje onih datuma koji ukazuju na događaje i ličnosti iz naše istorije koji su zaista važan element našeg nacionalnog identiteta, nacionalne svesti i kulture sećanja, koja izuzetno važno i ozbiljno sudeluje u izgradnji modernog srpskog identiteta i patriotizma – rekao je Selaković.

On je uveren da će Srbija i Srpska nastaviti i u budućnosti da zajednički obeležavaju značajne praznike i da time pokažu da su jedan – jedinstven narod, gde god živeli, u kom god državnom sistemu bili.

– Da imamo svest da smo Srbi. Druge ne vređamo, nikome ne nanosimo štetu, ali svoj narod volimo i poštujemo, jer bez tog samopoštovanja nećemo imati priliku da pokažemo poštovanje ni prema kom drugom – zaključio je šef srpske diplomatije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here