Tanjug
Spomenik budućnosti: Bratislav Gašić i Aleksandar Vučić ispred bolnice

Bolnica u Kruševcu došla je u pravom trenutku. Hvala medicinskim sestrama i lekarima. Zahvalan sam i onima koji nisu medicinsko osoblje. Imaćemo snage da nastavimo sa jačanjem našeg zdravstvenog sistema. Zahvalan sam ljudima iz KC Niš koji su došli ovde da pomažu. Ponosan sam na to što je Srbije uradila, srpska država je pokazala svoju snagu. Ovo je od ogromnog značaja, ovo nam svaki dan spasava desetine života.

Ovo je, između ostalog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao prilikom otvaranje nove kovid bolnice u Kruševcu, završene u rekordnom roku – za samo četiri meseca.

Nova kovid bolnica, koja će doprineti jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv korona virusa, otvorena je u trenutku kad su svi bolnički kapaciteti u Srbiji prenapregnuti i dupke puni.

– Bolnica u Kruševcu je spomenik budućnosti i govoriće o delima koja smo preduzeli za kratko vreme, u teško vreme za naš narod – konstatovao je Vučić.

Svečanom činu su, pored predsednika Srbije, prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić, kao i zvaničnici Rasinkog okruga i Grada Kruševca.

– Pre 12 godina nam je trebalo po godinu dana da nabavimo linoleum za lift, a sada smo izgradili bolnicu za samo četiri meseca. Nadam se da ćemo uskoro prebroditi nedaće i pobediti pandemiju – rekao je Vučić.

Prvi pacijenti biće primljeni danas, rano ujutru. Ovo je, inače, druga kovid bolnica, pored one u Batajnici i ona je, kao i beogradska bliznakinja, spolja u bojama srpske trobojke.

Prostire se na 12.500 kvadratnih metara na lokaciji nekadašnje kasarne “Rasina” u Parunovcu. U njoj je posao dobilo oko 600 lekara, sestara i drugog medicinskog osoblja, a biće pod ingerencijom KC Niš. Vučić je rekao da je ponosan na ljude koji su za četiri meseca završili nešto velelepno i da mali broj zemalja i naroda može to tako dobro, brzo i kvalitetno da uradi.

– Uradili su veliki posao i sada imamo bolnicu sa 493 postelje, 150 na intenzivnoj nezi. To je 150 monitora i 150 respiratora i to “haj flou” respiratora – ukazao je srpski predsednik.

Vučić je dodao da u skladištima ima još 56 takvih i 57 pokretnih respiratora. Oprema za bolnicu koštala je 9,5 miliona evra.

– Ovde smo napravili fantastičnu stvar, čime ćemo pokriti ne samo Kruševac, već i severni deo Raškog okruga, značajni deo Moravičkog i južnog dela Šumadijskog okruga, ali i Topličkog dok ne završimo bolnicu u Prokuplju. Imaćemo i deo bolesnika sa KiM. Ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali to će biti pre svega sa severa pokrajine – istakao je Vučić.

Šef srpske države je podsetio da su, na početku gradnje, neki govorili da je to bacanje para jer je “pobeđena korona”:

– Srećom, neko je razmišljao unapred. U ovom maglovitom danu sam ponosan na našu zemlju i divne ljude koji su ovo uradili.

Počast herojima

Predsednik Vučić, pre ceremonije otvaranja bolnice, položio je venac na spomen-obeležje braniocima otadžbine, koji su poginuli na KiM 1998. i 1999. Na spomen-obeležju nalaze se imena 149 poginulih vojnika i vojnih rezervista i to najviše iz herojske 125. motorizovane brigade 98, kao i iz 53. graničnog bataljona, 58. lake pešadijske brigade i 7. kruševačke pešadijske brigade.

– To je čuvena brigada. Za 98 poginulih su 98 jablanova koje smo posadili. Svaki jablan nosi ime jednog od naših poginulih boraca – rekao je Vučić.

Vakcinacija od ključnog značaja

Predsednik je rekao da je ključno da vakcinišemo ljude i da će Srbija nabaviti vakcine od svih. Najavio je da za dva-tri dana stiže određena, manja količina Fajzer vakcina, koju će prvo primiti stariji od 75 godina u staračkim domovima. On je istakao i da je uveren da će EU ispoštovati dogovor i da će u prvom kvartalu 2021. stići 340.000 doza tih vakcina u Srbiju, kao što je dogovoreno.

Ruskom novinaru je rekao i da ima informacije da su naši zvanični organi zadovoljni ruskom vakcinom sputnjik 5.

– Mi smo ozbiljna država. Imamo mnogo prijatelja i vakcinacija je od ključnog značaja. To je pitanje naših života, čak i ekonomije. Verujem Varheljiju da će da nam pomogne i da će potrebne doze stići do nas. Nadam se da nam neće smanjiti doze, kao što već jesu prilikom prve narudžbine – istakao je Vučić.

Nismo džak za udaranje

Uprkos kampanji hrvatskih medija protiv Srbije i njega lično, Srbija, istakao je Vučić, sa Hrvatskom želi najbolje moguće odnose, ali neće biti “džak za udaranje”, niti će da “puzi” dok drugi idu mnogo brže napred. Dodaje i da ne zna zašto se u Hrvatskoj toliko ljute što Srbija malo brže ekonomski napreduje od njih.

Investicije dokaz stabilnosti

Vučić rekao je da očekuje da će Srbija završiti ovu godinu sa 2,9 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je 63 odsto ukupnih investicija na Zapadni Balkan.

– Samo Srbija dobija dve trećine ukupnih investicija na Zapadni Balkan, a to govori o atraktivnosti, stabilnosti naše zemlje – rekao je on.

Milione dali da me ruše

Savest mi je čista i mirna, radimo sve što možemo, poručio je Vučić i dodao da ne bi bili ništa novo pokušaji da mu se “skrati” mandat ni posle izjave da nema priznanja Kosova dok je on šef države.

– Oni to pokušavaju stalno – kaže Vučić na pitanje o nastojanjima stranih i domaćih faktora da ga ruše i dodaje “da su neki tajkuni, uz različitu podršku, potrošili preko 800 miliona evra” u tom nastojanju.

– Za obične ljude to su imaginarne pare, sa samo jednim ciljem – da sruše Srbiju, i Vučića usput, ukazao je on.