Srbija: Muškarci češće žrtve HIV-a

0

Učesnici skupa su istakli i da je u Srbiji poslednje decenije zapažen postepen pad broja obolelih od te neizlečive blesti, ali se istovremeno beleži i promena načina njenog prenošenja.

U 2009. godini u Srbiji je dijagnostikovano novih 97 HIV pozitivnih osoba, 36 osoba obolelih od side i da je registrovano 17 osoba umrlih od te bolesti dok su dve osobe umrle sa HIV-om, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević.

"Broj muškaraca inficiranih HIV-om kao i obolelih od side, trostruko je veći u odnosu na žene", rekla je Kneževićeva, dodajući da je, ukoliko se govori o starosnoj strukturi, najveći procenat HIV pozitivnih osoba (57 odsto) između 25 i 39 godina.
 

Ona je navela da se, nakon kontinuiranog porasta registrovanih osoba sa sidom, od 1999. godine se zapaža postepeno opadanje broja obolelih, sa procenom da će se taj trend zadržati i tokom narednog perioda.

Predsednica Tematske grupe UN za HIV/AIDS Judita Rajhenberg ukazala je da se, prema dostupnim podacima, broj novoinficiranih osoba u svetu u prošloj godini smanjio za 17 odsto, kao i da je prevalenca HIV-a opala i među mladima.
 

"Ipak, promene načina prenošenja uočene su i u Srbiji, tako da seksualni prenos dominira, a sve je više novoregistrovanih u populaciji mladih, naročito muškaraca", podvukla je Rajhenberg i napomenula da epidemija HIV-a još uvek traje i predstavlja najveći globalni problem.
 

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević ocenio je da se u borbi protiv zaraze HIV virusom odnosno side najviše promenila svest građana Srbije zahvaljujući svakodnevnim aktivnostima širom zemlje u borbi protiv te bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here