Tanjug
Srbija pobedila konkurenciju: Aleksandar Vučić sa predstavnicima nemačke kompanije

Tri godine razgovaramo i sanjamo ovaj dan, ovo je nešto za šta radite i živite, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novoj Pazovi povodom početka radova na izgradnji fabrike za popravku avio-motora nemačke kompanije MTU Mejntejns Srbija.

Ova fabrika, istakao je, doneće velike promene i puno će značiti ne samo za Pazovu, već i Beograd, Srem i celu Srbiju.

– Svakih pet dana smo pratili izveštaje da vidimo kakva je situacija sa MTU, šta smo učinili i šta treba još da ubrzamo – naveo je Vučić i dodao je “Srbiji u ovome konkurencija bila jedna zemlja EU, ali da je investicija došla kod nas jer smo se za to borili”.

– Nama je bilo stalo da MTU bude u Srbiji, da zaposlimo naše ljude. Ovde će plate biti tri puta veće od prosečne plate u Srbiji. Ovde ćemo zapošljavati inženjere, ali i ljude koji će umeti sa tehničkom srednjom školom da prikažu najbolje tehničke sposobnosti – rekao je predsednik.

On je istakao i da će Nova Pazova koja, prema njegovim rečima, ima ispod pet odsto nezasposlenih, ovom fabrikom dodatno povećati zaposlenost i imati mnogo više prihoda za izgradnju puteva i komunalnu infrastrukturu.

– Deca će u okviru dualnog obrazovanja moći da nauče kako se radi u jednoj od tehnološki superiornih kompanija, na avionskim motorima i mašinama u avio-industriji – ukazao je on i zahvalio nemačkoj vladi što je davala pozitivne preporuke za ulaganja u Srbiju.

Nemačka kompanija saopštila je da je predsednik Srbije prepoznao investiciju kao ključan i odlučni korak za razvoj vazduhoplovne industrije u Srbiji.

Ukazuju da će fabrika u Srbiji moći da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje. Investicija je vredna oko 100 miliona evra, prvo će zaposliti do 500 ljudi, a ukupno će imati 1.800 do 2.000 radnih mesta.

Fabrika je u novoformiranoj industrijskoj zoni, na 25 kilometara od beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”.

Projektni menadžer i izvršni direktor MTU Mejntejns Srbija Rajner Beker je ocenio da industrijski park ima potencijal za rast, na primer, kako je rekao, za privlačenje naših dobavljača i partnera.

Johan Tribenbaher, koji vodi podprojekat “Centar za obuku Srbija” i “Obuka na poslu u Srbiji” izjavio je da su u kompaniji zadovoljni otvorenošću, velikim interesovanjem i konstruktivnom saradnjom u Srbiji.

Svečanom početku izgradnje fabrike prisustvovali su i premijer Vojvodine Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i ambasador Nemačke Tomas Šib.

Kompanija MTU je, podsetimo, vodeći je proizvođač avio motora i globalni igrač u toj industriji i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke. Oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

U vojnom sektoru su industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje.

Postoje od 1934. a rade u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Dualno obrazovanje

MTU i Vlada Srbije su 2019. potpisali izjavu o saradnji u oblasti dualnog obrazovanja stručnih radnika, a ta nemačka praksa daće tehnički osnov za visokotehnološku industriju kakvo je vazduhoplovstvo.

– Program “Obuka na poslu” počinje 2024. na postojećim MTU lokacijama, s ciljem da se sprovede ekskluzivno u Srbiji – navodi kompanija koja je u 2020. zapošljavala oko 10.000 radnika i prijavila konsolidovanu prodaju od skoro četiri milijarde evra.

Lider privrednog rasta

Predsednik Aleksandar Vučić je ocenio da će u pogledu privrednog rasta malo koja zemlja Evrope moći da se meri sa Srbijom.

– Imam dobru vest za građane. Za neki dan, nedelju, prema konačnoj prognozi u drugom kvartalu, očekujemo rast od 15 odsto – rekao je Vučić.

On je ukazao da je prvobitno bio planiran rast za drugi kvartal od 10,6 odsto, kako bi krajem 2021, dostigli šest procenata na godišnjem nivou.

Podsetio je da je rast posle 1,7 odsto u prvom kvartalu, došao na 8,35 odsto na polovini godine i objasnio da Srbija to uspeva zahvaljujući velikim ulaganjima i visokom nivou stranih investicija.