Foto: MN Press
FK Crvena zvezda FK Partizan

Srbija je nikad bliže tome da ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a pobede Zvezde protiv Brage i Partizana protiv Anortozisa dodatno su približili našu zemlju istorijskom plasmanu na UEFA listi nacionalnog koeficijenta, koji određuje broj predstavnika u evropskim takmičenjima.

Pobedama večitih, Srbija je zaradila dodatnih 1.000 bodova, čime je zadržala 12. mesto na listi, koje je dodatno učvrstila i pobegla direktnim konkurentima, Belgijancima i Švajcarcima, koji su imali nešto slabija izdanja u četvrtak.

Ono što je takođe interesantno jeste da sada ni mesto 11, koje donosi direktan plasman u Ligu šampiona, ne deluje toliko nerealno. To mesto trenutno drži Ukrajina, koja je ostala sa tri ekipe u Evropi, ali su Šahtjor i Zorja poraženi, a Dinamo Kijev je remizirao sa Benfikom.

Pošto su svi ukrajinski klubovi u jako teškim grupama, nije nemoguće da usled njihovih lošijih rezultata, a dobrih rezultata Zvezde i Partizana, naša zemlja dođe i do 11. mesta već do kraja grupne faze. Trenutno Srbija u odnosu na Ukrajinu ima 2.525 bodova manje, što nije nedostižna razlika.

Šahtjor je u prvom kolu izgubio od Šerifa, a sada mu slede dueli sa Interom i Realom, Dinamo je remizirao sa Benfikom kod kuće, a sa njima su u grupi još i Bajern i Barselona sa kojima će odmeriti snage u narednim kolima, dok je Zorja poražena od Bodo-Glimta, a sada joj slede dueli sa Romom i CSKA Sofijom.

Iz ovoga se vidi da već u naredna tri evropska kola Srbija može gotovo da stigne Ukrajinu u slučaju da i Zvezda i Partizan pobeđuju.

Ipak, osnovni cilj je svakako bar 15. mesto, koje je gotovo sigurno, pošto sada Kipru, koji je na 16. mestu, bežimo 3.500, Češkoj 3.875, a Turskoj 4.175 bodova.

Nema sumnje, pred srpskim fudbalom je, sada već možemo da kažemo, istorijska evropska jesen, koja na kraju sezone može da bude krunisana i sa direktnim mestom u Ligi šampiona ukoliko bi se naša zemlja domogla 11. mesta.

Šta sve donosi 11. mesto na listi?

– Direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona

– Mesto u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona za vicešampiona

– Plej-of Lige Evrope za osvajača Kupa

– 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija za trećeplasiranog i 2. kolo za četvrtoplasiranog u Superligi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here