Srbija najuspešnije leči tuberkulozu

0

– Srpska medicina imala je najbolju stopu lečenja TBC recidiva u Evropi i uspešno odgovorila na širenje tuberkuloze u marginalizovanim grupama, od romskih naselja do zatvora.

 

Srpska medicina jedna je od retkih koja je u

Najugroženije zemlje

Prema izveštaju SZO, u evropskom regionu koji obuhvata 53 zemlje i 890 miliona stanovnika, u 2008. godini otkriveno je 461.645 novoobolelih od tuberkuloze.

 

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, u Evropi se nalazi 18 zemalja sa visokim procentom obolelih od TBC.

 

Među tim zemljama su i pet članica EU – Bugarska, Rumunija, Estonija, Letonija i Litvanija, u kojima na sto hiljada stanovnika oboli od 45 do 55 građana, što se smatra izuzetno visokom stopom obolevanja.

potpunosti ispunila obaveze prema Globalnom fondu, čijih je četiri miliona evra do poslednjeg utrošila u objekte, laboratorije i nabavku lekova takozvane druge linije, medikamenata poslednje generacije, najkvalitetnijih i najskupljih – rekla je dan dr Dorit Nican Kaluški, šef kancelarije SZO za Srbiju.

Komisija Globalnog fonda proglasila je novi srpski projekat najboljim i dodelila mu maksimalan iznos od sedam i po miliona evra. Novac će biti utrošen za otkrivanje, nadzor i lečenje tuberkuloze marginalnih grupa, posebno romske populacije.

U zemljama Evropske unije bilo je više od osam odsto prijavljenih slučajeva za koje se nije znalo da li su ranije lečeni ili ne, dok je u Srbiji taj procenat iznosio svega 0,4 odsto, što ukazuje na gotovo "savršen sistem praćenja ove bolesti ".

 

Evropski centar za prevenciju i borbu protiv tuberkuloze takođe navodi da je stopa izlečenja u Srbiji u 2008. iznosila čak 83,6 odsto, dok je u EU ona 79, 6 odsto.

 

Takođe, stopa uspešnosti lečenja onih koji su ponovo lečeni u Srbiji je bila 79,6 odsto, a u zemljama EU 52 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here