Youtube/Pannon Rtv
Vredna investicija: Peter Horvat, Peter Sijarto i Aleksandar Vučić

Srbija uskoro dobija još jednu fabriku vrednu 24 miliona evra u kojoj će biti zaposleno 100 radnika! Reč je o pogonu za proizvodnju stočne hrane mađarske UBM grupe koji će biti sagrađen u Adaševcima kod Šida, za koji su juče kamen temeljac položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. Dvojica zvaničnika istakla su tom prilikom istorijske dobre i prijateljske odnose dve zemlje i dva naroda kao primer dobre saradnje.

Vučić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je u ovim teškim vremenima dobro imati fabriku stočne hrane i da je dobro znati da će hrane za ljude, ali i stoku uvek biti dovoljno, ne samo za potrebe Mađarske i Srbije, nego i za druge u regionu.

– U eri kada niko nikoga ne sluša, u vremenu opšte političke histerije, dobro je imati gosta i prijatelja kao što je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto i čuti poruke mira, razuma i racionalnog procenjivanja svega što se oko nas zbiva – rekao je Vučić.

On je podsetio da su dve zemlje zajednički osudile sve ono što se zbiva u okruženju i uradile sve što mogu, ponudile svaku vrstu pomoći za najugroženije, od humanitarne do finansijske, ali i da moraju da brinu o svojim građanima. Naglasio je i da Srbija i Mađarska poslednju deceniju imaju vrlo prijateljske odnose, i da smo u tom periodu za 2,5 puta uvećali trgovinsku razmenu.

U svetlu najnovijih dešavanja na svetskom tržištu zbog rata u Ukrajini, predsednik je ponovio da građani ne treba da brinu, jer će Srbija imati i više od onoga što je potrebno. Istakao je da će u Srbiji biti dovoljno soli, šećera, ulja, brašna, pšenice i kukuruza, kao i nafte i naftnih derivata, napominjući da snabdevenost gorivom nije problem, već skok cena, zbog čega država i interveniše kako bi zaštitila građane.

Vučić je naveo da u ovom trenutku moramo da se ponašamo domaćinski i naglasio da je Srbija uvela mere vezane za izvoz poljoprivrednih proizvoda, nakon što je u ponedeljak bila suočena sa zahtevom za izvoz pšenice istorijskog nivoa, logistički nesavladivog.

Inače, mere o zabrani izvoza pšenice, ulja, brašna i kukuruza, kako je najavio u utorak, stupaju na snagu danas.

Na pitanje šta ta zabrana izvoza znači za proizvođače koji imaju viškove, Vučić je rekao da se to odnosi pre svega na velike kompanije, a ne seljake. On je kazao da trenutno u rezervama imamo 800.000 tona pšenice i milion tona kukuruza, podsećajući da su godišnje potrebe 1,2 miliona tona pšenice, a da žetva tek predstoji u avgustu.

– Hoćemo da izbegnemo to što se dogodilo u ponedeljak. Šta je prelazilo preko administrativne linije na Merdaru u istoriji nije prešlo, kao i na drugim prelazima. Ukupan nivo zahteva bio je 200.000 tona pšenice. U jednom danu smo imali zahtev za izvoz četvrtine naših rezervi. Tolika je pomama u regionu za žitaricama, a cene su otišle u nebesa i svi moraju da obezbede hleb za stanovništvo – objasnio je predsednik.

Ukazao je i da je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto.

Komentarišući pojedine navode da pumpe imaju goriva za dva meseca, Vučić je rekao da imamo velike količine nafte, da Rafinerija radi sve vreme, i da je stanje u Srbiji bolje nego u velikom broju zemalja EU, kao i da država ulaže oko 100 miliona evra da napuni sva skladišta do vrha.

– Imamo i više nego što je potrebno, samo je pitanje cena, zato smo i odlučili da se odreknemo 20 odsto akciza na gorivo, a to nas mesečno košta 35 miliona evra – rekao je Vučić.

Svima da bude jasno

Peter Sijarto je rekao da prehrambena proizvodnja i obezbeđivanje hrane i energenata dobija sve više na značaju i da Mađarska i Srbija ne žele da dozvole da njihovi građani plaćaju cenu za rat koji se odvija u susedstvu.

– Treba da svakome u Evropi, i onima preko okeana, bude jasno da postoje realnosti koje zavise od infrastrukture i postojećih izvora energenata, a u ovom regionu to je gas iz Rusije. To može da se promeni, ali su potrebne godine i zato nećemo da prihvatimo mere i odluke koje žele da prebace teret na građane Srbije i Mađarske – naglasio je on.

Sijarto je rekao da kada Mađarska u Briselu zagovara obezbeđenje energenata, onda ne zastupa samo mađarske, nego i srpske interese.

Hvala za podršku

UBM grupa je vodeći mađarski proizvođač stočne hrane, a bavi se i trgovinom sirovina za proizvodnju iste. Za investiciju u Adaševcima Mađarska državna agencija za promociju izvoza HEPA izdvojila je 6,3 miliona evra, a Srbija 2,5 miliona evra. Predsedavajući UBM grupacije Peter Horvat istakao je da ova kompanija trenutno svoje proizvode izvozi u 10 zemalja i da će izgradnjom fabrike u Adaševcima povećati proizvodne kapacitete za 200.000 tona. Horvat je precizirao da je ukupna vrednost te investicije 24.424.000 evra i zahvalio vlastima u Srbiji na podršci.

Cvet na bistu Milice Rakić

Bista Milice Rakić, devojčice koja je poginula u NATO agresiji na SRJ 1999, vraćena je na spomenik nastradaloj deci u Tašmajdanskom parku, a predsednik Srbije je juče na spomenik položio cvet, saopšteno je iz Predsedništva. Rekonstrukciju biste, kako se navodi, uradila je livnica “Jeremić”, a simboličnu cenu platio je predsednik, želeći da pokaže značaj nezaborava zločina koje je NATO počinio u Srbiji.