wikipedia.org

U svetu se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a centralna državna ceremonija u Srbiji biće održana kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju.

Centralnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Nikola Selaković.

Vence će položiti i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, boračkih udruženja i diplomatskog kora.

Ceremonija polaganja venaca biće održana i na Francuskom groblju kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom Svetskom ratu, kao i na groblju Komonvelta.

Ceremoniju polaganja venaca na groblju palih boraca Komonvelta će organizovati Ambasada Kanade u Beogradu.

Biće položeni venci i kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, a u ceremoniji će učestvovati ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, najavljeno je iz ambasade Rusije.

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su u petak počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat.

Primirjem potpisanim u Francuskoj, obustavljene su borbe u Prvom svetskom ratu između zemalja Antante i Nemačke, a Danom primirja u svetu se obeležava i završetak rata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here