pixabay.com

Srpski paviljon na svetskoj izložbi EXPO u Dubaiju privukao je već 300.000 posetilaca, među njima i biznismene u potrazi za novim poslovima.

Televizijska stanica Juronjuz pronašla je 10 razloga za posetu, a sve ih omogućava savremeno digitalno predstavljanje naše zemlje, njene istorije i kulture, a posebno naučnih dostignuća u prošlosti i sadašnjosti. Ipak, sami posetioci iz celog sveta objasnili su zbog čega neće zaboraviti boravak u paviljonu Srbije.

Mlade u svim krajevima sveta, prirodno, privlači moda, odeća, pa tako i zaljubljeni par iz Egipta i mladog Poljaka. Ko zna, možda će devojka iz Egipta primeniti neki detalj na svojoj haljini, ali ona i njen saputnik kažu da ih je impresionirala i srpska kultura. Ipak, oni posebno ističu virtuelno iskustvo, odnosno to što sa 3D naočarima mogu da vide sve iz Srbije, što inače ne bi moglo da se smesti u paviljon.

– To je zaista divno – rekao je Egipćanin i požurio da opet namesti 3D naočare.

Veštačka inteligencija

On i drugi posetioci izgledali su kao da tumaraju u polumraku paviljona, ali zapravo su uživali u prizorima kulturnih, naučnih i tehnoloških dostignuća naše zemlje kroz istoriju. Pred njihovim očima smenjivali su se krajolici, gradovi, naučnici, dostignuća, predmeti umetnosti…

Indija polako, ali sigurno već decenijama ulazi u svetsku tehnološku trku, ali devojka iz ove zemlje priznaje da je virtuelni doživljaj Srbije za nju bio potpuni šok. Ona kaže da joj se svidelo i automatsko vozilo novosadskog Instituta Biosens koje na osnovu podataka sa zemlje i satelita procenjuje kada je i koliko biljkama potrebno vode i hranljivih sastojaka. Indijka kaže da je to sasvim novo za nju.

Komšinica iz Bugarske kaže da je sada stekla sasvim drugačiju predstavu o našoj zemlji i da joj se najviše dopao deo sa veštačkom inteligencijom.

Poštujemo vas

Spoj inovacije, tehnologije i kulture najviše se svideo i devojci s Filipina.

– Sve sam mogla da vidim, od prošlosti do budućnosti. To je tako primamljivo. Ovde sam naučila da poštujem kulturu Srbije koja je veoma inovativna i moderna, a daje na značaju korenima – rekla je ova posetiteljka.

Poslovna žena iz Estonije iznela je neočekivan utisak.

– Sve je tako čisto, a posebno mi se dopada miris koji obuzima u vašem paviljonu – rekla je Estonka.

Svi oni, svako na svom jeziku, rado su se odazvali pozivu da sunarodnicima preko društvenih mreža poruče da obavezno posete srpski paviljon ili se zainteresuju preko interneta.

Superbicikl

Mladi Jordanci kažu da je ono što su videli zaista neverovatno, posebno u Srbiji kreirani električni bicikl, koji se svideo i devojci iz Portugala.

– Dosta je drugačiji od svih. Sviđa mi se ideja da mogu da izaberem model, ali i dizajn. To je superbicikl – rekla je Portugalka.

Čestitke biznismena

Naš paviljon impresionirao je i zrele, ozbiljne ljude koji su došli na EXPO sa svojim ciljevima i nenadano otkrili Srbiju. Tako biznismen iz Japana kaže da obožava srpski paviljon.

– Zapanjen sam istorijskim, tehnološkim i naučnim dostignućima vaše zemlje, kao i načinom na koji su predstavljeni – kazao je ovaj biznismen iz zemlje koja je u svetu poznata po tehnologiji.

Njegovog kolegu iz Italije privukle su još neke karakteristike.

– Ovo je jedan od najlepših paviljona koje sam video, čestitam vam. Pre svega, arhitektonski je interesantan, podseća na brod, a unutrašnjost je veoma informativna, sa iznenađujućim mnoštvom prikaza visokog kvaliteta. Zamislite, nisam znao da je Nikola Tesla bio Srbin, pa on je jedan od najvećih genija čovečanstva – rekao je nasmejani Italijan.

Silicijumska dolina Balkana

Jedan od vodećih svetskih informativnih TV kanala Juronjuz objavio je 10 razloga za posetu paviljonu Srbije, među kojima izdvaja svetsku premijeru virtuelnog oživljavanja praistorijskog čoveka.

– Prvi put u istoriji posetioci će od 11. decembra moći da komuniciraju sa autentičnim, pokretnim i prilagodljivim 3D licem čoveka koji je zaista živeo i umro u Lepenskom viru pre 10.000 godina. Arheološke rekonstrukcije drevnih lica su odavno poznate, ali srpski naučnici su ovu disciplinu podigli na novi nivo. Oni su proučavanje kostiju spojili sa forenzikom i naukom o DNK i sa stručnjacima za video-igre oživeli čoveka kamenog doba sa iskrenim izrazima lica koje reaguje.

– Osim što je jedna od retkih zemalja koja ima Nacionalnu strategiju veštačke inteligencije i programiranje kao obavezan predmet u osnovnim školama, kreativne industrije u Srbiji su jedna od najbrže rastućih privrednih grana. Na digitalnim izložbama otkrićete zašto Srbiju nazivaju Silicijumskom dolinom Balkana.

– Vinčanska kultura je promenila tok ljudske istorije, jer su se prvi put ljudi trajno nastanili u gradovima, što je dovelo do najranije poznate metalurgije bakra na svetu i specijalizacije zanata.

– Vinčanska kultura pokrenula je mnoge od najrevolucionarnijih ideja u svetu, kao i danas Paviljon Srbije koji podseća na kosi krov neolitskog vinčanskog stana i prikazuje doprinose te zemlje budućnosti čovečanstva, sa digitalizacijom, veštačkom inteligencijom i virtuelnom realnošću u svojoj srži.

– Idealno mesto za odmor je zona u kojoj čekaju unikatni ručno tkani jastuci pirotskog dizajna, dok pametna klupa u bašti donosi besplatnu solarnu energiju.

– Nikola Tesla je u svoje vreme zadivio svet, a na drugom spratu čekaju vas njegovi najveći izumi koji oduzimaju dah.

– Od Gorana Bregovića do virtuoza klasične violine Stefana Milenkovića i drugih, muzički program nudi više od 40 prilika za slušanje najboljeg srpskog zvuka.

– Možete da uronite u prizore i zvuke Egzita, premijernog muzičkog festivala jugoistočne Evrope, i posetite vrhunskog di-džeja Dejvida Getu dok vrti svoju magiju, pravo na bini.

– Srbija ima visoko razvijenu prehrambenu industriju koja izvozi u svet. Kvalitetu i stalnom unapređenju doprinosi 16 specijalizovanih instituta.