EPA-EFE/Szilard Koszticsak
Dušan Mandić

Vaterpolo reprezentacija Srbije uspela je posle velike borbe i triler završnice da pobedi Mađarsku sa 11:10 (5:2, 2:5, 2:1, 2:2), pa će se na Svetskom prvenstvu boriti za peto mesto protiv Grčke, dok će Crna Gora igrati za sedmo mesto protiv Mađarske.

Golove za Srbiju postigli su: Strahinja Rašović tri, Radomir Drašović dva, Sava Ranđelović, Petar Jakšić, Đorđe Vučinić, Nemanja Vico, Nikola Lukić, Đorđe Lazić po jedan. Kod Mađarske, Gergo Zalanki je postigao tri, Deneš Varga dva gola.

Izabranici Uroša Stevanovića izgledali su odlično tokom prve deonice. Mađari su poveli preko Kovača, ali je brzo usledio odgovor u režiji Lazića i Vučinića. Varga je doneo izjednačenje, a do kraja ovog perioda igre, Srbija je u režiji Strahinije Rašovića, Drašovića i još jednom Strahinje, pobegla na 5:2.

Mađari su promenili golmana, umesto Vogela u bazen je uskočio Banjai. Banjai je vrlo brzo upisao tri odbrane, a Mađarska je preko Zalankija, Nađa i Varge stigla do 5:5. Ofanzivnu agoniju Srbije, prekinuo je Petar Jakšić – 6:5. Već u sledećem napadu, Zalanki je realizovao peterac – 6:6. Odgovor je imao Strahinja Rašović – 7:6. Ali imao ga je i Nemet – 7:7.

Tokom treće deonice vodio se rovoski rat u bazenu, a briljirali su golmani, Filipović sa jedne, odnosno Banjai sa druge strane. Strahinja Rašović je uspeo da zatrese mrežu – 8:7. Nedugo zatim Vico je bio precizan za 9:7, a odgovorio je Zalanki – 8:9.

Usledila je poslednja deonica, odmah je Drašović pogodio za 10:8. Na pet minuta pre kraja, Lukić je prosledio projektil u mrežu Mađara za velikih 11:8.

Već u sledećem napadu, Janšik je smanjio na 9:11. Na nešto više od dva minuta pre kraja, Vigvari je pogodio za 10:11. Srbija nije iskoristila napad sa igračem više, Janšik je napravio prekršaj u napadu. Srbija je olako prokockala napad, Mađari imali 24 sekunde da stignu do peteraca. Golman Vogel je imao zicer, ali je Filipović uspeo da odbrani, pa je Srbija stigla do borbe za peto mesto.

U polufinalu Svetskog prvenstva, snage će odmeriti Španija i Italija, odnosno Hrvatska i Francuska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here