Youtube/EU Debates | eudebates.tv
Harald Vilimski

Nosilac liste Slobodarske partije Austrije (FPO) na izborima za Evropski parlament Harald Vilimski trenutno samo Srbiju vidi kao potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dok po pitanju Kosova smatra da ono – ne treba da postane članica Unije. Osuđuje napade na Srbe, ali i na manastire i crkve SPC. Šef delegacije FPO u Evropskom parlamentu primećuje i da je, kada je reč o državama članicama, najkritikovaniji mađarski premijer Viktor Orban, a ako se u obzir uzmu države na putu ka EU, najkritikovaniji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, napominje – obojica vode politiku saradnje i u interesu građana svojih zemalja.

– Trenutno vidim samo Srbiju kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Međutim, za to je potrebno da se ispune dva uslova. Prvi je da građani Srbije sami žele da pristupe. I zato ne bih savetovao da se odluka o članstvu donese bez glasanja. Drugi uslov je da Srbija ispuni Kopenhaške kriterijume – rekao je Vilimski za “Vesti”.

Politika duginih boja

Njegov savet Srbiji je da sačuva svoju nezavisnost i ne podređuje se “politici duginih boja” predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i drugih. Navodi i da bi, ukoliko Srbija želi da postane članica EU, on to podržao i pozdravio. Zamera što su lideri koji se zalažu za svoje zemlje – kritikuju u samoj Evropskoj uniji.

– Ako se pogleda EU, lider koji je najkritikovaniji, jeste Viktor Orban. Ako se uzmu u obzir narodi i države koji se nalaze u čekaonici za članstvo u EU, kao što je Srbija, onda je zasigurno najkritikovaniji Aleksandar Vučić. Obojica vode ispravnu politiku, politiku u korist svojih građana i politiku saradnje. Ja takvu politiku pozdravljam i pozdravio bih ako bi Srbija postala deo EU – naglasio je Vilimski.

Kosovo kao jezgro

Srbija je, prema njegovim rečima, deo normalnih država koja bi svojim ulaskom u EU bila dobar saveznik za borbu protiv ludila koje postoji u mnogim delovima Unije. Kada je reč o Kosovu, ističe da razume zašto ga Srbija smatra svojim jezgrom. Oštro osuđuje uništavanje i skrnavljenje manastira i crkava SPC na Kosovu.

– Osuđujem loše ophođenje prema srpskom stanovništvu, što je trenutno slučaj. Smatram da treba pozitivno razgovarati o pravu Srba na Kosovu, kao i o ulozi Srbije kao zaštitnice srpskog naroda. Mora se delovati tako, a Srbija može da bude zaštitnica Srba na Kosovu. Kosovo je za mene neka država koju kao takvu ne trebamo u EU – rekao je Vilimski. Kada je reč o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, Vilimski kritikuje nepoštovanje stava o neutralnosti Austrije.

– Uveren sam da većina građana Austrije ne želi da odustane od neutralnosti. Neutralnost je u Austriji svetinja, oko nje postoji konsenzus da se ne sme napustiti. Ali ono što se sada dešava, da propuštamo kroz našu zemlju vojne konvoje i vojni materijal, kao i novac za kupovinu naoružanja, nešto je što se mora osuditi – uveren je.

Teškoće neutralnosti

Vilimski istiže da FPO želi da predstojeći izbori budu i jedna vrsta referenduma o ponovnom oživljavanju neutralnosti, iako svestan da u aktuelnoj situaciji neutralnim zemljama nije lako.

– Svakako da nije lako biti neutralan. Ali, ako drugi prihvate da se držite svoje neutralnosti, kao što to čini Švajcarska, onda se to mora poštovati. Ja sam na početku konflikta između Ukrajine i Rusije i na nivou Evropskog parlamenta i u Austriji tražio povratak politici Bruna Krajskog, tradicije da se Beč kao grad sedište UN i OEBS ponudi kao mesto za pregovore. Mi smo uvek bili neko ko je spajao narode i države, i ko je pružao prostor za pregovore – podsetio je Vilimski.

Patriotske snage

Naš sagovornik ukazuje i na značaj predstojećih evropskih izbora, koji će biti održani od 6. do 9. juna.

– Predstojeći izbori za Evropski parlament, koji se održavaju od 6. do 9. juna, od velikog su značaja jer se odlučuje o budućnosti Evrope – da li će se nastaviti sa uspostavljanjem centralističke vlasti ili će se krenuti ka boljoj budućnosti, kroz omogućavanje više direktne demokratije, vraćanje nadležnosti državama članicama i stvaranje saveza prijatelja – istakao je Vilimski. Srbija je, naglasio je on – prijatelj i deo evropske porodice.

– Pobeda patriotskih snaga donela bi promenu politike EU. Okončala bi se politika razmišljanja u “duginim bojama” i politika centralizma – poručio je Vilimski. S druge strane, ukazuje da bi politika za koju se on zalaže, ponovo omogućila državama članicama odlučivanje kroz direktnu demokratiju, koja znači da građani mogu donositi odluke.

– Bilo bi promena i u politici prema ratu Rusije i Ukrajine, jer mi želimo mir.

Želimo da se borimo protiv “ludila” Evropske unije, a koju primećuju i građani. Želimo vraćanje nadležnosti nacionalnim parlamentima. Sve to je naš cilj i za to se zalažemo na izborima – naglasio je Vilimski.

Pozitivna reforma

Vilimski je istakao da slobodarske stranke i partije desnice žele pozitivnu reformu.

– Ne želimo ništa da uništavamo. Želimo savez prijatelja u Evropi, a Srbija je prijatelj i deo te evropske porodice – podvukao je Vilimski.

On poručuje da su izbori važni jer se odlučuje o budućnosti Evrope i o tome da li će Unija ići dalje putem uspostavljanja centralističke vlade, što on ne želi i protiv čega se bori, ili će se krenuti pravcem veće suverenosti članica što, uveren je, vodi boljoj budućnosti.

– Odlučuje se i o tome da li se nastavlja režim Ursule fon der Lajen, ili ono što bismo mi želeli, a to je Evropa koju bi vodio neko poput mađarskog premijera Viktora Orbana. Zasigurno dobra budućnost nije moguća sa Fon der Lajenovom – rekao je Vilimski.

Bolja budućnost

Vilimski je izrazio uverenje da je moguća promena vlasti na čelu EU, ali i da će se aktuelni rukovodioci svom silom boriti da ostanu na vlasti.

– Oni za koje tvrde da su desničari su desničarsko konzervativne i slobodarske partije, savez patriota koji žele dobro Evropi, žele da grade budućnost saradnje i prijateljstva, bez centralizma. Ako uspemo da sve stranke desnog, slobodarskog i patriotskog spektra objedinimo pod jednim krovom, ta frakcija bi bila ili druga po snazi ili najjača politička frakcija u EU i mogla bi da preuzme kormilo i Evropu povede u bolju budućnost – kaže Vilimski.

Građani se pitaju

Vilimski naglašava da su građani EU jedini koji odlučuju o budućnosti.

– Građani svih 27 država članica odlučiće da li će se ići dalje putem centralizma Fon der Lajenove, podrške rata u Ukrajini, ili putem mira, vraćanja suverenosti članicama. Samo tako bi Evropa imala patriotsku budućnost kako ju je zamišljo Šarl de Gol kada je govorio o “Evropi otadžbina” – zaključio je Vilimski, dodajući da samo oni koji vole svoju zemlju – imaju razumevanja za predstavnike drugih zemalja koji žele da učine nešto za svoj narod i državu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here