Srbija proslavlja Dan državnosti

0
 

 

U okviru obeležavanja Dana državnosti predstavnici Ministarstva odbrane položili su vence u Marićevoj jaruzi u Orašcu, odakle je 1804. godine pod vođstvom vožda Karađorđa počela borba za oslobođenje od Otomanske imperije.
 

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je povodom Dana državnosti vence na grob Neznanog junaka na Avali i upisao se u spomen-knjigu.

 

 

 

"Za Srbiju, koja je velika svojim delima i u njenim ljudima", napisao je Tadić.

Čestitke povodom Dana državnosti
 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i francuski predsednik Nikola Sarkozi čestitali su među prvima predsedniku Srbije Borisu Tadiću Dan državnosti Srbije – 15. februar.

 

Na svečanosti u Orašcu odata je počast ustanicima Prvog srpskog ustanka, a pomen je služio episkop šumadijski Jovan.

 

Ministar vera Bogoljub Šijaković rekao je u Orašcu da "Srbija treba da bude uvažena, a ne prokažena među evropskim državama, a građani Srbije jedinstveni u posvećenosti državi čija je dužnost da jemči mir slobodu i pravdu".

 

Šijaković je poručio da tekovine srpskih ustanika obavezuju i da se budućnost Srbije mora graditi na opštečovečanskim idealima i uzorima predaka.

 

"Treba da smo narod među svim svetskim narodima, država među evropskim državama uvažena, a ne prokažena i to je odgovornost svih nas", rekao je Šijaković.

 

Ministar je čestitao Dan državnosti Srbije svima koji, kako je rekao, rade za dobrobit Srbije i predano i posvećeno o njoj brinu, državnim zvaničnicima, sveštenstvu i posebno pripadnicima Vojske i građanima.

 

Proslavi Dana državnosti kod spomenika Prvog srpskog ustanka prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Vojske Srbije, sveštenstvo i građani.

Na svečanosti je dodeljena i godišnja nagrada za pesništvo književniku Milisavu Tešiću.

 

Povodom proslave Državnosti i Dana Vojske Srbije Tadić je doneo odluku o postavljenju na nove dužnosti i unapređenju više vojnih starešina.

 

Opredeljenje ka evropskoj budućnosti: Slavica Đukić-Dejanović

 

Čestitku povodom praznika uputila je predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

 

Predsednica parlamenta izrazila je uverenje da će Srbija, koja danas slavi 175 godina ustavnosti, "ekonomski i politički stabilna, bezrezervno opredeljena ka evropskoj budućnosti, poštovana u svetu, uskoro postati garant stabilnosti i mira u čitavom regionu i ravnopravan član evropske porodice naroda".

 

Predstavnici Socijaldemokratske partije Srbije u Zemunu su položili venac na spomenik novinaru i diplomati Dimitriju Davidoviću, piscu prvog Ustava Srbije donetog na današnji dan 1835. godine (Sretenjskog ustava).

 

Srbija na veliki pravoslavni praznik Sretenje, istovremeno slavi Dan Državnosti i Dan Vojske, zbog toga što je toga dana 1804. godine u Orašcu kod Topole počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od četiri veka robovanja pod Otomanskom imperijom, a istog dana 1835. u tadašnjoj prestonici Kragujevcu proglašen prvi Ustav kneževine Srbije.
 

U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima, Dan državnosti je u Srbiji neradni dan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here