EFSA

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine pružiće podršku borbi protiv afričke kuge svinja (AKS), u okviru kampanje koja se realizuje širom Evrope.

Zbog opasnosti od daljeg širenja virusa među prioritetnim zemljama je i Srbija u kojoj je područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Mrčajevci, kod Čačka, nedavno proglašeno zaraženim područjem.

Četvrtu godinu zaredom, kampanja „Stop afričkoj kugi svinja“ u 18 evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, podiže svest o ovoj veoma zaraznoj bolesti među farmerima, lovcima i veterinarima, i podstiče ih da preduzmu mere kako bi zaustavili njeno širenje.

Bernhard Url, izvršni direktor Evropske agencije za bezbednost hrane istakao je da je tokom
poslednje decenije, afrička kuga svinja imala dramatičan uticaj na sektor proizvodnje svinja u
Evropi i nastavlja da ugrožava lokalnu i regionalnu ekonomiju.

– Iako najnoviji podaci pokazuju da napori da se zaustavi širenje virusa imaju efekta, generalno stanje širom Evrope nije pozitivno i moramo biti na oprezu. Farmeri, lovci i veterinari imaju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva – izjavio je Bernhard Url.

Kampanja „Stop afričkoj kugi svinja“ (#StopASF) podstiče komercijalne i manje farmere,
veterinare i lovce da „otkrivaju, spreče i prijavljuju“ slučajeve ovog virusa kod domaćih i divljih svinja. Kampanja se realizuje u partnerstvu sa lokalnim vlastima u 18 zemalja, a u Srbiji tu ulogu ima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Prema rečima profesorke doktorke Sonje Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i
bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu, širenje afričke kuge
svinja u Srbiji je evidentno i direktno je povezano sa različitim aktivnostima ljudi.

– Napori veterinara da zaustave širenje afričke kuge svinja u Srbiji moraju da budu podržani
odgovornim i pravovremenim reakcijama državnih institucija, lovačkih udruženja i svih učesnika u lancu proizvodnje i trgovine svinjama. Od 2019. godine traje zaista teška borba sa ovom bolešću koja se za sada iz Srbije nije proširila na okolne zemlje. Apelujemo na sve odgovorne institucije i svakog pojedinca da shvate ozbiljnost i težinu situacije u vezi sa daljim
napredovanjem afričke kuge svinja – istakla je prof. dr Sonja Radojičić.

Afrička kuga svinja (AKS) je razarajuća bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus koji izaziva AKS nije opasan po zdravlje ljudi, ali značajno utiče na društveno-ekonomske
poremećaje u mnogim zemljama.

Područja pogođena afričkom kugom svinja trpe značajne finansijske gubitke zbog uginjavanja životinja, ograničenja izvoza svinja i mesa, kao i troškova za mere kontrole. U Evropi trenutno ne postoje odobrene vakcine protiv AKS, tako da epidemija može dovesti do gubitka velikog broja svinja koje se čuvaju na farmama u pogođenom području.

Tokom 2022. godine, broj zaraženih domaćih i divljih svinja značajno se smanjio u nekim
zemljama, poput Rumunije, Poljske i Bugarske u odnosu na prethodnu godinu, prema novom
izveštaju 1 koji je objavila EFSA. Međutim, AKS je ponovo detektovan u Grčkoj i Češkoj, a
nastavlja da se širi u Srbiji i Moldaviji. Prošle godine je afrička kuga svinja uočena prvi put i u
Severnoj Makedoniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here