Srbija: Studenti prete protestom

0

On je podsetio na osnovni studentski zahtev – sabiranje bodova iz svih godina kako bi se olakšao upis na budžet, što, kako tvrde u Ministarstvu prosvete, nema uporište u zakonu.

 

Ministarstvo je predložilo da studentima sa 48 do 60 bodova, a koji nisu ušli u budžetsko proširenje, država plati 20 odsto školarine, a da fakulteti i akademci učestuju sa po 40 odsto.

Takav predlog studenti ne prihvataju, rekao je Smuđa, smatrajući neprihvatljivim da akademci sa maksimalnih 60 bodova i visokim prosekom studiranja moraju da plaćaju školarinu.

"Ukoliko na sastanku u Ministarstvu prosvete ne dođe do kompromisnog rešenja u ponedeljak idemo pred Vladu Srbije", rekao je Smuđa i najavio da će protestna kolona krenuti u 12 sati, iz dva pravca.

Jedna kolona krenuće sa Voždovca, od Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka, dok je drugi skup studenata zakazan na platou kod Filozofskog fakulteta. Obe grupe studenata susrešće se oko 14 sati na Trgu Slavija, odakle će Nemanjinom ulicom krenuti ka zgradi Vlade Srbije, rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here