SZO: Vakcina ne uzrokuje smrt

0

SZO je navela da je vakcina protiv novog gripa bezbedna, isto koliko i vakcina protiv bilo koje vrste sezonskog gripa, izražavajući i zabrinutost što neke trudnice i druge osobe pod povećanim rizikom od komplikacija ovog oboljenja odbijaju da se vakcinišu, prenosi Rojters.
 

Vlade 16 zemalja su dosad prijavile davanje 65 miliona doza vakcina protiv novog gripa, ali prava brojka je verovatno veća, s obzirom da je imunizacija otpočela u 40 zemalja, istakla je Mari-Pol Kini, ekspert SZO za vakcine.

Prijavljene neželjene propratne pojave vakcinacije su oticanje, crvenilo ili bol na mestu uboda, a javljali su se i slučajevi povišene temperature i glavobolje, s tim što sve to prolazi u roku od 48 sati.

Prijavljeno je i desetak slučajeva u kojima se sumnjalo na Gilijan-Barov sindrom, autoimuno oboljenje koje pogađa periferni nervni sistem, ali je samo nekoliko zaista moglo da se dovede u vezu s primljenom vakcinom i u svim tim slučajevima došlo je do oporavka obolelih.

Među 25 proizvođača vakcina protiv novog gripa su i "Glakso Smit Klajn, "Astra Zeneka", "Novartis" i "Sanofi-Aventis". Mada te kompanije koriste različite tehnike produkcije vakcina, među njima nije uočena veća razlika u pogledu bezbednosti primalaca, ističe Kinijeva, koja negira teorije konspiracije u vezi s vakcinom, koje se šire Internetom, tvrdeći da one samo izazivaju "veštačku zabrinutost".

Kompanija "Novartis" je u sredu objavila da je jedna klinička studija u SAD pokazala da je za imunizaciju protiv novog gripa dovoljna i samo polovina doze njene vakcine.

Kinijeva, međutim, napominje da se takva istraživanja obično obavljaju na ograničenom broju ljudi i da SZO i dalje zastupa mišljenje da treba primenjivati celu dozu bilo koje odobrene vakcine, bar kada su u pitanju odrasle osobe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here